Nekatere ženske izgubijo zanimanje za seks tudi zaradi nezmožnosti doživljanja vrhunca. Foto:
Nekatere ženske izgubijo zanimanje za seks tudi zaradi nezmožnosti doživljanja vrhunca. Foto:

Na temo ženskega orgazma je bilo opravljenih veliko študij, ki dokazujejo, da ženske zaradi anorgazmije (tudi tiste v zrelejšem obdobju) ob spolnem odnosu še nikoli niso doživele vrhunca.

Orgazem je pogojen z različnimi dejavniki in nastane na podlagi telesnega, čustvenega in psihološkega dogajanja. Če se telo na eno izmed teh dogajanj ne odziva spontano oziroma pozitivno, lahko to privede do nezmožnosti doživljanja orgazma.

Tri vrste
Anorgazmija
se deli na tri vrste: primarno, sekundarno in situacijsko. Primarno anorgazmijo doživijo ženske, ki še nikoli v življenju niso imele orgazma, ne glede na to, kako pogosto seksajo ali kakšne izkušnje imajo s tem. O sekundarni anorgazmiji govorimo takrat, ko ženske na neki točki spolnega življenja preprosto "izgubijo orgazem", čeprav do takrat s tem niso imele težav. Situacijska anorgazmija nastane, ko lahko ženska brez težav doživi vrhunec, a le v posebnih okoliščinah.

Treba je poiskati vzrok(e)
Anorgazmijo se lahko pozdravi, a najprej je treba poiskati razloge, ki jo povzročijo. Najpogostejši so sladkorna bolezen, ginekološki posegi, stranski učinki zdravil, depresija in podobno.