Za Alenko Gotar bodo nastopili samo še predstavniki Turčije, Avstrije in Latvije. Foto: RTV SLO
Za Alenko Gotar bodo nastopili samo še predstavniki Turčije, Avstrije in Latvije. Foto: RTV SLO
Teapacks pravijo, da ne prepevajo o Iranu in njegovem predsedniku. Foto: EPA

Alenka Gotar bo na oder polfinala stopila kot 25. nastopajoča. Polfinalni izbor se bo začel z nastopom Bolgarije, "sporni" Izraelci pa bodo mikrofone prijeli drugi. Zadnja pred glasovanjem bo kot 28. na vrsti Latvija. Sicer je vseh 41 držav, ki je organizatorjem Evrosonga oddalo svoje pesmi, dobilo zeleno luč za udeležbo.

Vrstni red polfinala in finala
Največ dvomov, ali bo kandidat uspešen, je bilo okrog Izraela, ki ga bo zastopala skupina Teapacks. Njihova pesem Push the Button naj bi v angleškem, francoskem in hebrejskem jeziku svarila pred nevarnostjo jedrske vojne. Člani skupine so že zanikali, da bi pesem govorila o Iranu. Pravila Evrosonga sicer določajo, da sta politična propaganda in vulgarni govor prepovedana.

Finale se bo začel z Marijo
Vrsti red finala še ni dokončno znan, saj v njem manjka še deset udeležencev, ki se bojo v veliki finale prebili skozi kvalifikacije. Ve pa se že, da se bo finalni večer začel s prepevanjem predstavnice Bosne in Hercegovine Marije Šestić, finale pa se bo sklenil z nastopom države, ki bo dovolj uspešna v kvalifikacijah.

Velika Britanija še kar išče pravega
V polfinalu bo letos 28 držav, v finalu pa 24, kjer skrivnostni ostaja tudi predstavnik Velike Britanije. Čeprav se je rok za prijavo kandidatov že iztekel, si je namreč Velika Britanija izborila odlok in lahko svojo pesem in predstavnika predlaga tudi kasneje. V finale je kot ena od t. i. štirih velikih držav, ki finančno prispevajo toliko, da jim ne glede na uvrstitev iz prejšnjega leta nikoli ni treba v polfinale, Velika Britanija uvrščena neposredno.