Poleg Italije, Ukrajine in Savdske Arabije si tudi Južna Koreja želi, da bi svetovna razstava Expo leta 2030 potekala v pristaniškem mestu Busan. Tja se je tako danes zgrnila množica oboževalcev k-pop zasedbe BTS, ki so jih julija imenovali za uradne ambasadorje tega podviga. RM, Jung Kook, Jin, Jimin, SUGA, j-hope in V, ki so sicer junija napovedali, da se bodo osredotočili bolj na individualne glasbene projekte, a še vseeno opravljali nekatere skupinske podvige, so namreč v podporo kandidaturi v drugem največjem južnokorejskem mestu priredili brezplačen koncert.

Ta je na stadion Busan Asiad privabil približno 52.000 ljudi, po podatkih mestnih oblasti so na prizorišču in drugih območjih pričakovali skupno 100.000 obiskovalcev. Tisti, ki jim ni uspelo rezervirati stojišč znotraj arene, so dogodek spremljali v živo na velikih zaslonih, nameščenih na več mestih po Busanu, tudi na plaži. Tisti, ki tja niso mogli priti, so nastop lahko spremljali prek spleta.

Grammyjevi nominiranci, ki so debitirali leta 2013, na začetku letošnjega poletja pa izdali album Proof, so v domačem kraju Jimina in Jung Kooka priredili približno dve uri dolg koncerti. Med njim so odpeli tako starejše kot tudi najnovejše uspešnice.

Po treh letih različnih omejitev zaradi covida-19 so se končno vrnili tudi vriski v živo – nazadnje glasno navijanje ni bilo dovoljeno, namesto tega so poslušalci morali udarjati s papirnatimi pahljačami. "To ni naš zadnji koncert, zato ne bodite preveč žalostni. Razmišljam, da si ne želim postarati, ker si želim še naprej nastopati pred vami," je po koncu glasbene prireditve dejal pevec Jimin in dodal, da so člani najpristnejši, ko nastopajo pred oboževalci.

"Če sedem članov BTS-a čuti enako, in če verjamete v nas, bomo premagali vse, kar se nam zgodi v prihodnosti, nastopali bomo z vami in ustvarjali glasbo. Prosim, verjemite v nas," je dejal vodja skupine RM med sklepnim govorom in dodal, da upa, da bo oboževalcem večer ostal v lepem spominu.

"Mislim, da tu stojim zaradi preostalih članov, ki so mi vsa ta leta stali ob strani," je priznal najmlajši Jung Kook, j-hope pa je pristavil, da je preostalih šest članov med samostojnim ustvarjanjem močno pogrešal, tako pa je med pripravami postal čustven. Vsem je koncertiranje manjkalo.

Vijoličaste znamenitosti, vijoličasti hoteli

Večer je popestril ognjemet, organizatorji pa so priredili tudi poseben šov z letalniki. Z lučkami so ti izoblikovali tudi obraze sedmerice in njihov logo.

Že pred samim dogodkom se je celotno mesto obarvalo v BTS-barvo – vijoličasto. Mestne oblasti so ob ceste blizu koncertnega prizorišča namestile 600 vijoličastih luči, vijoličaste so postale tudi turistične znamenitosti, kot so gora Hwangnyeong, 120-metrov visok Busan Tower in velikanski most Busan Harbor Bridge. Nekateri hoteli so pripravili posebne BTS-pakete in svoje sobe opremili v znamenju k-pop skupine, v mestu je bil postavljen tudi poseben tematski in zabaviščni park.

Država gostiteljica svetovne razstave Expo 2030 bo predvidoma izbrana prihodnje leto.