Marilyna Mansona obtožujejo, da se je okoristil na račun svoje spremljevalne skupine. Foto: EPA
Marilyna Mansona obtožujejo, da se je okoristil na račun svoje spremljevalne skupine. Foto: EPA
Madonna Wayne Gacy
Marilyn Manson je, trdi njegov nekdanji klaviaturist, ime skupine brez privoljenja drugih spremenil iz Marilyn Manson and the Spooky Kids v samo Marilyn Manson.
Marilyn Manson in Dita von Teese
Kabarejska umetnica Dita von Teese ima baje doma torbico, ki je bila last Eve Braun, kupil pa ji jo je Manson. Foto: EPA

Nekdanji Mansonov klaviaturist Stephen Gregory Bier (oboževalcem bolj znan kot Madonna Wayne Gacy) od pevca na losangeleškem sodišču zahteva več kot 20 milijonov dolarjev odškodnine. Trdi namreč, da je Manson po denar za svoje lastne zvezdniške muhe segel kar v skupni mošnjiček vse skupine.

Od Hitlerjeve zapuščine do nagačenih opic
Z denarjem, ki so ga zaslužili na turneji, naj bi Manson na dražbah nakupil opremo za svojo kalifornijsko vilo: zbirko nacistične memorabilije (pisalne stroje SS-ovcev, keramične ploščice s svastikami za svojo knjižnico in Hitlerjev obešalnik za plašč), afriško masko iz človeške kože in okostje 4-letne kitajske deklice. Njegova nakdanja zaročenka Dita von Teese je dobila živalski vrt nagačenih zveri, med njimi tudi grizlija in par opic, ter torbico Eve Braun. Prav tako naj bi iz skupnega računa financiral svoj lastni nastajajoči filmski projekt Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll.

V dobrem in slabem?!
Bier trdi, da so vsi ustanovni člani skupine, ki se je takrat imenovala Marilyn Manson and the Spooky Kids, podpisali pogodbo, po kateri si bodo delili vse dobičke (in izgube) od prodaje albumov, promocijskega materiala in turnej. Nato pa je Manson, tako trdi Bier, začel sistematično iz skupine izrinjati prvotne člane in jih nadomeščati z novimi, do katerih ni imel takih pogodbenih obveznosti. Primer: bobnar Fred Streithorst (odrsko ime: Sara Lee Lucas) je skupino zapustil leta 1995, ko je Manson med koncertom njegov boben polil z butanom in ga zažgal, medtem ko je Streithorst še igral.

Vsi za enega, eden sam zase
Kadar koli ga je kdo iz skupine kaj vprašal, je Manson trdil, da zapravlja denar, ki ga je zaslužil z avtobiografijo The Long Hard Road Out of Hell. A Bier je trdno prepričan, da je skupni denar financiral pevčevo zasvojenost z drogami, nato kliniko za odvajanje in celo četico odvetnikov, ki so ga branili v tožbah zaradi obscenega obnašanja in rasističnih šal na odru.

Za nameček Bier trdi še, da je bil odpuščen nezakonito, brez utemeljenega razloga ali vnaprejšnjega opozorila. Iz štaba Marilyna Mansona uradnega odgovora zaenkrat še ni.