BRMC - pristen in surov ameriški zvok. Foto: BRMC
BRMC - pristen in surov ameriški zvok. Foto: BRMC
Trenutna postava. Foto: BRMC

BRMC so se sestavili leta 1998 v San Franciscu, svojo glasbo pa utemeljili na izročilu garažnega rocka, psihadelije, bluesa in post panka, na zapuščini skupin, kot so Led Zeppelin, The Velvet Underground in The Jesus and Mary Chain, ter predstavljali nekakšen ameriški ekvivalent skupin Oasis in The Verve, ki sta približno v istem času navduševala Britance.
BRMC niso nikdar zašli v hipne modne novosti, ognili so se spogledovanju z lahkotnejšim popom in elektroniko, ampak se vseskozi držijo čistega, surovega rock'n'rolla. Pri tem pa jim uspe zadržati dovolj svežine, da ne bi zapadli v posnemanje skupin, ki so jih navdihnile.

Poklon očetu
V 15 letih delovanja so BRMC, v trenutni postavi Peter Hayes, Robert Levon Been in Leah Shapiro, izdali sedem albumov, si prislužili hvalospeve kritikov ("Album vas bo potegnil vase in še nekaj časa boste pod njegovim vtisom," so pri All Music zapisali o njihovem albumu Beat the Devil's Tattoo iz leta 2010) in se proslavili kot eden boljših "live" bandov.

Konec januarja so izdali Specter At The Feast, s katerega je aktualni singel Let The Day Begin, predelava uspešnice skupine The Call. Pesem ima za BRMC, še posebej za frontmana Roberta Beehna, poseben pomen.
Njegov oče, Michael Been, je bil namreč član The Calla, v zadnjih letih pa je delal kot zvočni tehnik pri sinovi skupini, in je leta 2010 nepričakovano umrl zaradi srčnega napada med BRMC-jevo evropsko turnejo.