Razkol med strokovno žirijo in ljudskim okusom je lepo prikazal lanski nastop skupine Atomik Harmonik. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Razkol med strokovno žirijo in ljudskim okusom je lepo prikazal lanski nastop skupine Atomik Harmonik. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Lordi - zmagovalci Eurosonga 2006
Zmagovita formula? Na to se pri muhastemu občinstvu Eurosonga ne da zanašati. Foto: EPA
Anžej Dežan
In ne tako zmagovita formula ... Slovenci na Eurosongu že dolgo ne blestijo. Foto: EPA
Marjan Novina
Slovenski kvazirockerji ... Foto: RTV SLO
Natalija Verboten na Emi 2006
Oprave in koreografija so bistven del Eme - včasih se zdi, da se tekmovalci kostumografiji tako posvetijo, da pozabijo na glasbo. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Saša Lendero
Saška je skušala posnemati zmagoviti etnoslog - ni delovalo. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Rebeka Dremelj in Domen Kumer
Rebeka in Domen v sladkem duetu ... Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Emo že nekaj časa pesti kar precej težav - od sumljivih izidov, neujemanja izbire strokovne žirije z glasom ljudstva, že tradicionalnih škandalčkov ... Da sploh ne govorimo o končnem izidu, ki nas na Eurosongu vedno razočara, saj Slovenije v finalu sploh ne vidimo.




Kakšne vsebinske spremembe se obetajo pri izboru za slovensko popevko za Eurosong?
Možnost tekmovanja oziroma nastopa bomo dali kar 24 izvajalcem. Predstavili se bodo v dveh večerih v skupinah po dvanajst, od teh pa jih bo prvih sedem odšlo naprej v finalni izbor, kjer se bo torej pomerilo 14 skladb.

Glede na to, da je na Eurosongu zmagovalec izglasovan izključno s televotingom, zakaj ne bi tudi na Emi imeli izključno televotinga brez strokovne žirije?
Tako tudi bo.

Ste morda kdaj razmišljali, da bi Slovenija za kakšne tri leta postavila tekmovanje na Eurosongu na stranski tir, in ne bi tekmovala. S tem prihranjenim denarjem pa bi potem plačala pristojbino, ki vodi naravnost v finale?
Ne, kupovanje finala je zame nesprejemljivo in moralno nevzdržno. Se pravi, če si bogat, je tvoja skladba samodejno više uvrščena!!!???

Kakšna se vam osebno zdi najboljša (zmagovalna) skladba, primerna za Eurosong? Tudi morda kak rap, in ne tipična poppopevka?
Če govorim v svojem imenu, bi vam z odgovorom izdal svoj okus. Pomembnih pa je več dejavnikov. Najboljše je tisto, kar je ljudem v danem trenutku najbolj všeč. Sicer pa o okusih nima smisla razpravljati.

Glede na to, da se smernice v glasbenem svetu vse bolj menjavajo in je trenutno zelo popularen r'n'b, me zanima, če bi se tudi slovenski kandidati za Emo lahko predstavili v teh ritmih? Ali boste spet stavili le na pop?
Strokovna žirija bo izbrala 23 pesmi (v polfinale se neposredno uvrsti tudi zmagovalev Bitke talentov), odločalo pa se bo seveda iz nabora pravilnih prijav. Nemogoče je vnaprej govoriti o primernih glasbenih zvrsteh, saj se pri tem ni dobro omejevati. Glavna odločitev pa bo vsekakor v rokah občinstva.

Kateri slovenski izvajalec, ki se zdaj pojavlja na naših odrih, se vam zdi najprimernejši za zmago na Emi in posledično potem na Eurosongu? Lahko morda poveste naravnost, poimensko?
Vse je odvisno od okusa širokega evropskega avditorija, ta pa je sila nepredvidljiv. Kdo bi si mislil, da bo na zadnjem Eurosongu lahko prepričala težkometalna skupina. Kaj pa če bi zmagala Leila Harija Varešanovića? Potem bi vsi govorili o "baladnih smernicah". Mislim, da je treba biti svoj in na tej podlagi upati na dobro uvrstitev tudi na Finskem.

Pa obstaja slovenski izvajalec, za katerega bi si vi in strokovnjaki za Eurosong želeli, da nastopi na Emi?
Kar nekaj jih je, o enem bi pa bi se težko poenotili.

Kaj menite o tem, da se je Italija odločila, da na Eurosongu ne bo tekmovala? In tudi že več let ne tekmuje. Se vam zdi to dobra ideja?
Spoštovati je treba njihovo odločitev. Očitno so presodili, da jim taka prireditev ni več potrebna. Jasno je, da je manjšim državam Eurosong lahko večji izziv, predvsem zaradi lastne predstavitve pred nekaj stomilijonskim občinstvom.

Katera pesem se je vam osebno zdela na Eurosongu 2006 najboljša in po vašem okusu najprimernejša za zmago?
Mandoline, ki so jo večinsko nagradili tudi gledalci, a žal njihova volja ni bila spoštovana.

Kako komentirate izjavo Tomaža Domicelja, da je Eurosong Evrošov?
Tomaž Domicelj je vedno zadel bistvo.

Glede na to, da je na Eurosongu vse večji (in to že skorajda do skrajnosti) poudarek na kostumografiji in koreografiji izvajalcev, me zanima, ali ste morda razmišljali, da sploh ne bi imeli Eme (izbora), temveč bi se načrtno lotili priprave samo z enim izvajalcem in večjo ekipo ljudi, ki bi skrbela, da bi se Slovenija predstavila na odru bolj spektakularno kot doslej?
Tudi to je eden od mogočih načinov izbire udeleženca Eurosonga. Zanj so se, denimo, v zadnjih letih odločali v Bosni in Hercegovini in njihova izkušnja je dobra. Res pa je, da so izbrali tiste, ki so bili absolutno najbolj priljubljeni, vprašanje pa je, kako bi tako odločitev sprejela naša javnost. Mislim, da je zdajšnji način za nas najprimernejši.

Kako odgovarjate na očitke, da je Eurosong preživeto tekmovanje, ki ga resno jemljejo le še tretjerazredni pevci in homoseksualno občinstvo?
Če taki očitki obstajajo, potem so zmotni, saj gre za projekt, ki ga med vsemi spremlja največ gledalcev.

K. S.