Kalush Orchestra so
Kalush Orchestra so "vskočili" namesto Aline Pash. Foto: Eurovision.tv

Na spletni strani Eurovisionworld objavljajo trenutno uvrstitev posamezne države na devetih stavnicah in na podlagi tega izračunajo, koliko odstotkov možnosti za zmago ima posamezna pesem oziroma predstavnik.

Znano je, da se je letos znova zapletlo z ukrajinsko evrovizijsko predstavnico. Na domačem izboru je zmagala Alina Pash, a je nato sledila preiskava glede tega, ali je pred leti na polotok Krim potovala z letalom, kar je po ukrajinskih zakonih prepovedano. Ukrajinska televizija je Pash po pritožbi drugih nastopajočih izključila in se odločila, da v Torino pošlje hiphopovski trio Kalush Orchestra, katerih pesem Stefania je nastala kot poklon materam.

Omenjeni zaplet se je zgodil še pred rusko invazijo na Ukrajino, po kateri je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) Rusijo izključila iz letošnjega tekmovanja. Verjetno sta tako na odlično uvrstitev Ukrajine na stavnicah vplivali tudi huda humanitarna kriza v tej državi in vseevropska solidarnost z Ukrajinci. Kakor koli, je mogoče, da bi Evrovizijo leta 2023 gostil Kijev?

Na drugo mesto na stavnicah sta trenutno uvrščena italijanska predstavnika Mahmood in Blanco s pesmijo Brividi, ki je zmagala na festivalu Sanremo. A ne zdi se prav verjetno, da bi Italija po lanskih Måneskin zmagala še drugo leto zapored. Ali pač?

Švedski le dober ugled prinesel tretjo mesto

Zanimivo je, da stavnice na tretje mesto uvrščajo Švedsko, čeprav ta država sploh še nima letošnjega evrovizijskega predstavnika, velja pa za državo, ki tradicionalno na tekmovanju pobira visoke uvrstitve s spevnimi popskladbami in dodelanimi nastopi. Med tistimi, ki imajo največ možnosti za zmago na Evroviziji leta 2022, so poleg omenjenih trenutno še Grčija, Poljska, Združeno kraljestvo, Norveška, Nizozemska, Belgija in Španija.

Kako visoko lahko LPS v Italiji ponesejo Slovenijo? Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kako visoko lahko LPS v Italiji ponesejo Slovenijo? Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Finale EME: LPS: Disko

Pa se preselimo še v spodnji del evrovizijskih stavnic, kjer je trenutno tudi slovenska zasedba LPS, ki je pred tedni osvojila tako slovenske strokovne komisije kot občinstvo z lahkotno skladbo Disko, ki govori o prevari dekleta. Sloveniji trenutno pripisujejo manj kot en odstotek možnosti za zmago. Pri repu letošnjih skladb so še predstavniki Avstrije, Irske, Romunije, Izraela in Severne Makedonije.

A do nastopa LPS-a v Torinu so še dva meseca in en dan – nastopili bodo v prvi polovici prvega predizbora, ki bo 10. maja. Do takrat lahko z dobro promocijo in iskrenim nastopom zagotovo prepričajo še marsikaterega evrovizijskega navdušenca. LPS so sicer napovedali, da bosta besedilo in aranžma pesmi v slovenščini ostala ista, glede morebitnih sprememb glede nastopa pa se še dogovarjajo.

Islandija, Ciper, Armenija, Portugalska in Švedska svojih pesmi še niso izbrali.

Nekatere trenutno najvišje uvrščene skladbe lahko poslušate spodaj.