Bregović je predstavljal svojo najnovejšo ploščo Alkohol (Šljivovica). Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar
Bregović je predstavljal svojo najnovejšo ploščo Alkohol (Šljivovica). Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar
Goran Bregovič
Na Guči se bodo predstavile vse zasedbe, ki so v soboto obiskale Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar

Slišali smo lahko lanskega zmagovalca festivala Guča Orkester Dejana Lazarevića, letošnjega nosilca naslova Orkester Dejana Petrovića in dobrega znanca slovenskih glasbenih odrov Gorana Bregovića. Zadnji je predstavljal svojo novo ploščo Alkohol (Šljivovica).

Resnici na ljubo, izdelek niti ni čisto nov. Pesmi z albuma, katerega drugi del (Champagne) naj bi izšel še pred koncem letošnjega leta, kar je malo verjetno, nam je namreč odigral že lani v Križankah. Jih je pa tudi tokrat odigral z obrtniško veščino, kakršna je značilna za glasbenega mojstra. Kako tudi ne bi, ko pa na Alkoholu najdemo pesmi, ki smo jih - v nekoliko drugačni različici - slišali že pred 10, 20 leti. Tako smo lahko na Gospodarskem razstavišču poslušali uspešnice iz časa Bijelega dugmeta (Napile se ulice, Zamisli), filmsko glasbo (Ya ya ringe ringe raja, In the death car, Ausencia), pa pesmi iz opere Karmen s srečnim koncem (Ne siam kurve tuke sijam prostitutke) in s prodajne uspešnice Pesmi za pogrebe in svatbe (Maki, maki, So nevo si).

Ni šlo brez največjih uspešnic Manjkali nista niti dve pesmi z zelo podobnim naslovom Gas in Gas, gas, gas. Prvo je Bregović napisal za Severino, drugo zase, oba pa očitno rad igra na svojih koncertih. Seveda ni šlo niti brez največjih uspešnic, kot so Ederlezi (med katero je pisana zbrana publika veselo prepevala Djurdjev dan), pa seveda Mesečina, Čaje šukarije in Kalašnikov, s katero se je koncert tudi končal.

Pesem Kalašnikov smo sicer slišali kar dvakrat. Z njo je koncert namreč končal tudi Orkester Dejana Petrovića, ki nas je pred tem popeljal v precej bolj popovske oziroma rock'n'roll vode z odlično odigranimi zimzelenimi uspešnicami, kot so Hotstuff, Smoke on the water, Rolling on the river ... Glede na to, da ne gre za tipično trubaško zasedbo, saj je v skupini z dvema bobnarjema dobro zastopana tudi tolkalska sekcija, ki jo nadgrajujeta še kitarist in klaviaturist, bi zasedbi marsikdo zavidal brezhibno izvedbo prej omenjenih uspešnic. Ko je glava družine Dejan Petrović zatrobil v svojo trobento, se je namreč poslušalcu zazdelo, da le-ta poje.

Pričarali so pristno vzdušje Guče
Z odlično izvedbo makedonske narodne pesmi Jovano, Jovanke so zagotovo marsikomu segli globoko v srce. A resnici na ljubo, bi nekatere od odigranih pesmi prej pričakovali na kakšni študentski zabavi ali pa terasi v Portorožu kot na trubaški veselici. Za bolj pristno vzdušje Guče je poskrbel Orkester Dejana Lazarevića, ki je s svojo tehnično dovršenostjo in ubranostjo upravičil lanski naslov najboljše trubaške zasedbe tako po mnenju gledalcev kot žirije.

In prav Guča je bila v soboto večkrat omenjena. Ljubljanski koncert je bil namreč nekakšna
najava prihodnjega festivala Guča, ki bo potekal že petdesetič. Tam se bodo predstavile tudi vse zasedbe, ki so v soboto obiskale Ljubljano. Tudi Goran Bregović, ki bo do takrat zagotovo kakšno izmed svojih starih uspešnic prevedel, preoblekel in jo predstavil kot najnovejši hit. Ni kaj, človek je mojster recikliranja, v času čezmernega (glasbenega) onesnaževanja pa je recikliranje včasih lahko tudi dobrodošlo!

Ines Kočar