Bend sta po ogledu 'rockumemtarca' The Last Waltz Martina Scorseseja leta 2004 ustanovila Craig Finn in kitarist Tad Kubler. Foto:
Bend sta po ogledu 'rockumemtarca' The Last Waltz Martina Scorseseja leta 2004 ustanovila Craig Finn in kitarist Tad Kubler. Foto:

Na čelu skupine je pevec in kitarist Craig Finn. V njihovi zvočni podobi je mogoče zaznati vpliv college rocka, natančneje skupine The Replacements, neredko pa jih primerjajo tudi z Bruceom Springsteenom.

Je bil za nastanek kriv Scorsese?
Bend sta po ogledu 'rockumentarca' The Last Waltz Martina Scorseseja leta 2004 ustanovila Craig Finn in kitarist Tad Kubler. The Hold Steady so nase močno opozorili že s prvencem Almost Killed Me, ki je močno odjeknil med glasbenimi kritiki. Odziv je bil tako močan, da so postali prva glasbena zasedba, ki je bila v zadnjih 15 letih objavljena na posterju newyorškega tednika Village Voice. Drugi album Separation Sundays so izdali leta 2005, nekateri so ga označili za indie rock mojstrovino. Konec lanskega leta pa je izšel še njihov tretji album Boys And Girls in America, ki ga je ugledna revija Rolling Stone postavila na 8. mesto lestvice najboljših albumov v letu 2006. Skupina letos nastopa na vseh vidnejših festivalih po svetu.

Pohvale kar dežujejo
V reviji Rolling Stone so zapisali: "Prekleti Hold Steady! Kako je sploh lahko kakšna skupina tako dobra?" Q Magazine piše: "Zagotovo najboljša mala skupina v Ameriki."
Blender Magazine jih je lani razglasil za skupino leta, Rolling Stone in Spin pa sta njihov prvenec označila za najboljšo ploščo, ki je še niste slišali.