Letošnji prvi uradni dan festivala so otvorili odlični in svetovno poznani The Skatalites, končale pa še ene legende reggae glasbe Steel Pulse. Foto: Tjaša Janovljak
Letošnji prvi uradni dan festivala so otvorili odlični in svetovno poznani The Skatalites, končale pa še ene legende reggae glasbe Steel Pulse. Foto: Tjaša Janovljak
Rototom Sunsplash
Festival Rototom Sunsplash obiskovalcem ne nudi samo vrhunskih glasbenih imen, ampak že tradicionalno vključuje dejavnosti za staro in mlado tudi podnevi. Foto: Tjaša Janovljak
Rototom Sunsplash
Zmagovalci evropskega reggaejevskega festivala. Foto: Tjaša Janovljak

Se pa do konca tedna obeta še obilica glasbenih užitkov, med drugim Graundation, YT & The Inerhearts, Anthony B in Bunny Wailer.

Organizatorji močno podpirajo domačo glasbeno sceno, zato se vsak dan na odrih zvrsti več italijanskih skupin. To pa se še kako pozna med koncem tedna, ko festival obišče na tisoče Italijanov. Odlična ekipa izkušenih organizatorjev pa poskrbi, da se prevelika gneča niti ne opazi. Čista stranišča, topla voda, ločeno zbiranje odpadkov, trgovina z živili in posebna trgovina z opremo za taborjenje prepričajo slehernega obiskovalca, da je res tako.

Organizatorji dajo vsako leto priložnost tudi mladim, še neuveljavljenim skupinam. Finale regionalnih zmagovalcev evropskega reggaejevskega tekmovanja, v mesecu maju se je na slovenski izdaji predizbora med najobetavnejše uvrstila skupina Kingston Cruisers iz Madžarske, je v soboto in nedeljo za zmagovalca tekmovanja izbral skupino Junior Tshaka iz Švice. Večera sta začinili dve veliki imeni; dub poet Linton Kwesi Johnson se je predstavil že v sobotni popoldanski debati in svojo glasbeno ustvarjalnost dokazal še s koncertom istega večera, konec tedna pa je koncertno dogajanje na glavnem odru z bolj poskočnimi ritmi zaključil Horace Andy, ki je novembra nastopil tudi v ljubljanskem Inboxu.

Poskrbljeno za vse generacije
Festival Rototom Sunsplash obiskovalcem ne nudi samo vrhunskih glasbenih imen, ampak že tradicionalno vključuje dejavnosti za staro in mlado tudi podnevi. Za najmlajše je poskrbljeno na delavnici Čarobna igra, kjer se otroci vsako dopoldne in popoldne podajo v Kraljestvo začaranih gradov in poskušajo rešiti kralja in kraljico zlobnega uroka. Medtem se lahko malce starejši udeležijo delavnic, kjer se lahko naučijo raznih spretnosti. Frizbiji, igre backgammona, naučiti se igranja na brazilska tolkala, vodene debate in predavanja v reggaejevski univerzi so samo nekatere izmed aktivnosti, ki jih festivalsko dogajanje nudi udeležencem.

Festival še vedno traja!
Do nedelje, ko se bo festival za leto dni poslovil, lahko pričakujemo še veliko poučnih debat, srečnega in sproščenega preživljanja prostega časa v sencah topolov ter seveda kvalitetne reggaeglasbe. Na odru bodo med drugim nastopile še skupine Graundation, Buju Banton, New York Ska Jazz Ensamble, Bitty Mclean, Sly & Robbie in še mnogo drugih velikih in malo manjših imen zvrsti. Če je organizatorjem uspelo vzpostaviti stik še z Jahjem, pa tudi za vreme in prijetno počutje ni treba skrbeti.