Foals (na fotografiji pevec Yannis Philippakis) so leto 2010 zaznamovali z albumom Total Life Forever, ki je bil nominiran tudi za ugledno nagrado mercury. Foto: EPA
Foals (na fotografiji pevec Yannis Philippakis) so leto 2010 zaznamovali z albumom Total Life Forever, ki je bil nominiran tudi za ugledno nagrado mercury. Foto: EPA
Liam Gallagher je po razpadu Oasisov leta 2009 ustanovil skupino Beady Eye, ima pa tudi lastno modno znamko Pretty Green. Foto: EPA

Pet nominacij imajo tudi ameriški "emorockerji" My Chemical Romance, a njihov album Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys je precej protislovno nominiran tako v kategoriji najboljšega kot najslabšega albuma. Imajo tudi nominacijo za najboljšo podobo albuma.

Seznam nominirancev za nagrade si oglejte tukaj in oddajte svoje glasove.
Kanadska indiezasedba Arcade Fire ima štiri nominacije, med njimi za najboljšo mednarodno zasedbo, najboljšo koncertno skupino, najboljši album (The Suburbs) in najboljši videospot (We Used to Wait).

Pri reviji NME so zapisali: "Namigovanja, da je rockglasba mrtva, so zelo pretirana, saj je za nagrade shockwaves NME-ja nominiran cel kup kitarskih skupin." Dodali so, da so bralci revije oddali več kot pol milijona glasov za svoje najljubše izvajalce. Zdaj na spletu poteka drugi krog glasovanja, ki bo odločil o dobitnikih nagrad. Razglasili jih bodo v dvorani O2 Academy Brixton 23. februarja.

Beady Eye, nova skupina nekdanjega pevca skupine Oasis Liama Gallagherja, je nominirana za najboljšo novo zasedbo, čeprav na njihov prvi album še čakamo. Gallagher, ki ima tudi lastno modno znamko, je nominiran tako za najbolje kot najslabše oblečenega, tako kot Lady Gaga.

Za "božanskega genija" bodo letos pri NME-ju razglasili Dava Grohla, nekdanjega bobnarja Nirvane, ki danes vodi zasedbo Foo Fighters. Prav omenjena zasedba bo na čelu velikega koncerta po podelitvi nagrad 25. februarja v londonski Wembley Areni, na katerem bodo nastopili Cee Lo Green, Band Of Horses in No Age.

Nominiranci v najpomembnejših kategorijah:
- najboljša britanska skupina: Arctic Monkeys, Biffy Clyro, Foals, Kasabian, Muse;
- najboljša mednarodna skupina: Arcade Fire, Kings Of Leon, My Chemical Romance, The Drums, Vampire Weekend;
- najboljši soloizvajalec: Florence + The Machine, Frank Turner, Kanye West, Laura Marling, Paul Weller;
- najboljša nova skupina: Beady Eye, Everything Everything, Hurts, The Drums, Two Door Cinema Club;
- najboljša koncertna izvedba: Arcade Fire, Biffy Clyro, Foals, Kasabian, Muse;
- najboljši album: Arcade Fire/The Suburbs, Crystal Castles/Crystal Castles II, Foals/Total Life Forever, My Chemical Romance/Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys, Two Door Cinema Club/Tourist History;
- najboljša pesem: Cee Lo Green/F*** You, Foals/Spanish Sahara, Gorillaz/Stylo, Janelle Monae (ft. Big Boi)/Tightrope, Mark Ronson & The Business Intl/ Bang Bang Bang.