S svojo glasbo so Orleki zabavali tudi diplomate, ki jih je povabilo slovensko veleposlaništvo povabilo. Foto:
S svojo glasbo so Orleki zabavali tudi diplomate, ki jih je povabilo slovensko veleposlaništvo povabilo. Foto:
Skupina Orlek je nastopala že v Pakistanu, New Yorku, zdaj pa še v Pekingu. Foto: RTV SLO

Kitajcem so pomagali, da so lažje prešli v novo (lunarno) leto v znamenju podgane. Vlado Poredoš, Jure Tori, Bojan Bergant, Matej Fele, Mitja Tori, Sašo Marn, Kristijan Adamlje, Ečo Matko in Janez Tori so bili na veliki preizkušnji, kajti v zelo neugodnih razmerah so vendarle premaknili domače občinstvo in ga pritegnili k sodelovanju.

Krona njihovega gostovanja na Kitajskem pa je bil nastop za povabljeni diplomatski zbor in širšo javnost v Pekingu, ki ga je v prestižnem klubu Star Live organizirala tamkajšnje slovensko veleposlaništvo. Orleki so med gostovanjem na Kitajskem spletli kar nekaj vezi, omenjala pa so se morebitna gostovanja v Afriki, na Jamajki in spet v Pekingu. Kaj se bo uresničilo, bo pokazal čas.

Rockerji spoznavajo kitajsko kulturo
Sicer pa so se Orleki med Kitajci dobro znašli. Zelo hitro so se naučili barantanja s trgovci. Gre za poseben ritual, ki se običajno konča tako, da sta zadovoljna oba, kupec in trgovec. Obiskali so tudi nekaj znamenitosti, svoje želodce pa so polnili v kitajskih restavracijah. Mladinska sekcija Orlekov pa je s prav tako mladinskim spremstvom – skupaj so znani kot Šupci - kitajske prostovoljke učila knapovščine, one pa njih kitajščine. Šupci so razvili tudi posebno nemo tehniko učenja kitajskih pismenk.

Na Kitajskem utrjeni Orleki bodo 13. marca ob 20. uri nastopili v veliki sprejemni dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma, kjer jim bodo družbo delali še eni glasbeni posebneži, in sicer Dej še 'n litro.