Takšna množica bo avgusta preplavila mnogo manjši Essen. Foto: Reuters
Takšna množica bo avgusta preplavila mnogo manjši Essen. Foto: Reuters
Love Parade
Parada ljubezni ljubitelje elektronske glasbe (sicer s prekinitvami) združuje že od leta 1989. Foto: EPA

Prireditev, ki vsako leto privabi okoli milijon obiskovalcev, bo tako zaživela v industrijskem središču s približno 580.000 prebivalci. Parada, ki jo zaznamujejo odri opremljenih tovornjakov, na katerih kraljujejo najbolj odmevni svetovni DJ-ji, je letos napovedana za 25. avgust.

Na nemškem industrijskem območju Ruhr, kjer leži tudi Essen, pa naj bi gostovala naslednjih pet let. Iz Essna se bo v naslednjih letih parada preselila še v Dortmund, Bochum, Duisburg in Gelsenkirchen. Za premestitev prireditve so se organizatorji odločili potem, ko se z berlinskimi mestnimi oblastmi niso uspeli dogovoriti glede prihodnjega programa manifestacije.

Brez drog in brez smeti
Parada ljubezni, ki so jo prvič pripravili leta 1989, je med letoma 2004 in 2005 zaradi finančnih težav organizatorjev in zasebnikov zamrla, vnovič pa je zaživela lani. Te se je prireditve udeležilo okoli milijon obiskovalcev, ki so se prepuščali glasbi 230 DJ-jev iz 17 držav.

Vsako leto organizatorji določijo tudi moto zabave, ki poteka na aveniji, ki vodi do Brandenburških vrat. Prvo geslo se je glasilo Mir, sreča, palačinke, lani pa so obiskovalce pozvali, da naj se zabavajo brez strahu, brez drog in brez smeti in naj pazijo na okolje. Morda bodo v "zelenem" Essnu zahtevali podobno.