Prejel je številne nagrade, vključno z Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: AP
Prejel je številne nagrade, vključno z Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: AP

Ameriški pevec Bob Dylan bo v okviru svoje svetovne turneje Rough and Rowdy Ways, ki se je začela decembra lani v ameriškem Milwaukeeju in ima za sabo že 74 datumov, poletel tudi čez lužo. Po več kot petih letih je tako napovedal britansko turnejo – na Otoku bo imel oktobra skupno devet koncertov.

Ti se bodo zvrstili med 19. in 31. oktobrom, 81-letnik pa bo štirikrat nastopil v londonskem Palladiumu, nato še v Cardiffu, Hullu in Nottinghamu, za konec pa bo imel še dva koncerta v Glasgowu. Vstopnice bodo naprodaj že od 15. julija. Za vse tokratne Dylanove nastope velja, da mora občinstvo pred koncertom svoje telefone zakleniti v posebne torbice, namenjene temu.

Dylan, rojen kot Robert Zimmerman, je Veliko Britanijo nazadnje v sklopu svoje turneje obiskal aprila in maja leta 2017, ko je koncertiral v okviru takratne Never Ending Tour, nazadnje je tam sicer leta 2019 nastopal skupaj z Neilom Youngom.

Za njim je že 60 let uspešne kariere

Do danes je glasbenik prodal več kot 125 milijonov plošč po vsem svetu in leta 2001 tudi prejel oskarja za najboljšo izvirno pesem za pesem Things Have Changed, ki jo je napisal za film Zlati fantje (Wonder Boys).

V svoji 60-letni karieri je med drugim sicer postal prvi tekstopisec, ki je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za literaturo, pri čemer mu je švedska akademija pripisala zasluge za "ustvarjanje novih poetičnih izrazov v veliki ameriški tradiciji pesmi".