Bob Dylan je obtožen spolne zlorabe 12-letne deklice, kar naj bi se zgodilo pred 56 leti, ko je bil star 24 let. Pevec obtožbe odločno zavrača kot izmišljotino. Foto: AP
Bob Dylan je obtožen spolne zlorabe 12-letne deklice, kar naj bi se zgodilo pred 56 leti, ko je bil star 24 let. Pevec obtožbe odločno zavrača kot izmišljotino. Foto: AP

Predstavnik ikoničnega pevca, ki danes šteje 80 let, je dejal, da je 56 let stara trditev neresnična in da ji bodo ostro nasprotovali, piše francoska tiskovna agencija (AFP). Tožba je bila vložena v petek, v njej pa piše, da je deklico Dylan spolno zlorabljal v obdobju šestih tednov, med aprilom in majem 1965. Ravno v tem času je sicer bil na svoji najslavnejši turneji po Angliji, ki je trajala od 30. aprila do 10. maja 1965.

V dokumentih piše, da je Dylan izrabil svoj status glasbenika in tožnici, imenovani s kraticama J. C., priskrbel alkohol in mamila ter jo večkrat spolno zlorabil. 80-letni glasbenik je prav tako obtožen fizičnih groženj. Domnevna zloraba naj bi se dogajala v Dylanovem newyorškem stanovanju v hotelu Chelsea.

J. C., ki danes živi v mestu Greenwich v zvezni državi Connecticut, pravi, da ji je Dylan povzročil hudo travmo, zaradi katere ima depresijo in anksiozne motnje, zato si prizadeva za odškodnino.

Le dan pred iztekom roka za vložitev

Tožba je bila vložena dan pred iztekom roka za vložitev zahtevka po zakonskem predpisu, ki je dovoljeval žrtvam zlorabe iz zvezne države New York, da tožijo domnevne napadalce ne glede na starost trditev. Pretekli teden je tako predstavnik pokojnega Jeffreyja Epsteina predpis uporabil za tožbo drugega sina kraljice Elizabete II., princa Andrewa, zaradi domnevne spolne zlorabe.

Nekateri imajo Boba Dylana za največjega kantavtorja vseh časov. Foto: AP
Nekateri imajo Boba Dylana za največjega kantavtorja vseh časov. Foto: AP

Dylana, ki se je 24. maja 1941 rodil kot Robert Allen Zimmerman, številni štejejo za najboljšega kantavtorja vseh časov. Med njegovimi najbolj prepoznavnimi skladbami so Blowin' In The Wind, The Times They Are a-Changin' in Like A Rolling Stone. Na newyorški folksceni se je pojavil v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja, do zdaj pa je po svetu prodal več kot 125 milijonov plošč, saj je izdal kar neverjetnih več kot tri ducate glasbenih albumov.

Leta 2008 je prejel Pulitzerjevo nagrado za globok pečat, ki ga je pustil v ameriški glasbi s svojima albumoma iz leta 1965 Bringing it all back Home in Highway 61 Revisited. Leta 2016 je nato prejel še Nobelovo nagrado za literaturo za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije. Lani je izdal 39. album Rough and Rowdy Ways.