Republica pred skoraj 20 leti ... Foto:
Republica pred skoraj 20 leti ... Foto:
... in Saffron danes. Foto: Reuters

"To je bil izjemen čas za delovanje v glasbenem poslu, v Veliki Britaniji in v skupini. Gre za krasen del britanske zgodovine, ko je vsak teden izšel neki odličen album ali odličen singel," se z nostalgijo spominja danes 44-letna pevka.
"To so bili veseli časi in imeli smo veliko srečo, saj je danes glasbeno prizorišče tako zelo razdrobljeno. Res je bilo lepo biti del nečesa takega."

Danes štiričlanska skupina se je sestavila leta 1994 v Windsorju v Veliki Britaniji. Na višku priljubljenosti so bili med letoma 1996 in 1999, ko so izdali dva albuma (Republica in Speed Ballads, ki sta skupaj prodala kar tri milijone izvodov), iz njih pa sta kot daleč največji uspešnici izšla udarni Ready to Go (1996) in Drop Dead Gorgeous (1997).
Leta 2001 so si vzeli "premor", se nato leta 2008 znova združili, leta 2010 se odpravili na krajšo povratno turnejo po zelo netipičnih krajih (Transilvanija, Dubaj, Bahrajn, države nekdanjega vzhodnega bloka), zdaj pa se odpravljajo na novo britansko turnejo.

Svoj zvok sami opisujejo kot "tehno-pop pank-rock", našli pa jih boste tudi pod alternativnim rockom in elektroniko. Veliko zaslug za uspeh gre markantni rdečelasi pevki Samanthi Sprackling alias Saffron, ki je med drugim posodila vokale tudi Prodigyjevi Fuel My Fire in Just Say Yes skupine The Cure.

Čez noč med zvezde
Takrat je vse kazalo, da se ji obeta status superzvezdnice, med festivalom Roskilde leta 1998 se je v njeno sobo pretihotapil neki oboževalec in jo na smrt preplašil, Debbie Harry pa ji je preprosto svetovala: "Najemi si telesnega stražarja."

Saffron je bila z Republico na samem čelu Versacejeve modne revije v New Yorku, na kateri so igrali Drop Dead Gorgeous, medtem ko so se po brvi sprehajali supermodeli, kot sta Kate Moss in Naomi Campbell. Ready to Go je medtem že osvojil Otok, Evropo in svet in še danes je nepogrešljiv komad na vsakem "eurodance" klubskem 'žuru'.

Saffron, sicer rojena v Nigeriji očetu Britancu in portugalsko-kitajski materi, je vedno uživala v soju žarometov. Sprva se je preizkušala kot plesalka, pozneje se je učila borilnih veščin, a glasba ostaja njena velika ljubezen in veseli jo, da se njeni nekdanji britpopovci (Suede, Stone Roses, Pulp, Space, Cast ...) v zadnjem času ponovno sestavljajo. "Nam se res zdi, da gre za isto kakovost. Šli smo v studio in veliko napisali. In bilo je točno tako, kot je bilo nekdaj," še dodaja pevka.
K. S.