Zasedba The Stroj je svojo glasbo ponudila na treh albumih. Foto: RTV SLO
Zasedba The Stroj je svojo glasbo ponudila na treh albumih. Foto: RTV SLO
Primož Oberžan
Zasedbo je zapustil vodja Primož Oberžan. Foto: RTV SLO

Čeprav so se začele pojavljati govorice, da je skupina prenehala delovati, se je izkazalo, da so namigovanja pretirana. Res pa je, da je zasedbo zapustil vodja Primož Oberžan, ki je znamko The Stroj zaščitil kot patent, zato so si preostali člani nadaljnje delovanje omogočili s prevzemom novega imena - Strojmachine.

Ko stroji prevzamejo delo
Kot je povedal Jurij Šuhel, se bodo glasbeniki za dva meseca umaknili iz javnosti in tako ustvarili novo gradivo, kot še dodajajo, pa jim idej ne zmanjkuje. Preostali člani zasedbe, ki je nastopala kot sestavni del glasbenega mehanizma, napovedujejo od zdaj nekoliko drugačno predstavitev. Pri tem pa poudarjajo, da želijo postati igralci oziroma upravljavci svojih inštrumentov. "Kovinski organizem postavljamo v kletko odra in postajamo krotilci, dreserji. Z bolečino v križu sporočamo: Zdaj stroji delajo za nas," so še dodali v sporočilu za javnost.

V 12 dražv s tremi albumi
Korenine zasedbe The Stroj segajo deset let nazaj, ko se je v Laškem zbrala skupina mladeničev, ki jih je povezovalo predvsem zanimanje za mehanske zvoke. Odpadno železje so pretvorili v glasbeno mašino, ki so jo nato s svojimi nastopi popeljali v 12 držav in poželi precej uspeha. Njihovi glasbi je mogoče prisluhniti na treh albumih - Ventilator iz leta 1999, Gremo/Let's Go! iz leta 2002 in Cona/The Zone, ki je izšel lani. Pred sedmimi leti so za svoje delo prejeli nagrado zlata ptica.

Uspešen odziv je v zadnjih letih doživel tudi koncertno prilagojen sestav urbanega plemena z imenom Matice, ki je tolkalskim ritmom dodal še zvoke trobil in jeklenih strun. Glasbeniki naj bi prvič pod novim imenom nastopili maja na tradicionalni četvorki v Ljubljani.