Turku Romantic Movement, finski Manic Street Preachers, med nastopom na Trnfestu. Foto: RTV SLO
Turku Romantic Movement, finski Manic Street Preachers, med nastopom na Trnfestu. Foto: RTV SLO
Publika na festivalu
Publiko so v petek ogrevali Finci in Kanadčan Neil Leyton. Foto: RTV SLO
Turku Romantic Movement
Fince odlikuje predvsem kitarski rock, ki ga včasih zanese v nežnejše skandinavske melodije. Foto: RTV SLO

Finci in njihov gost Leyton so sicer ob pol devetih zvečer začeli pred maloštevilnim občinstvom, a kot običajno se je prostor pred odrom hitro napolnil.

Skupina Turku Romantic Movement je na Finskem izdala tri albume, predvsem prvi in tretji pa se ponašata s pomenljivima naslovoma. Leta 2002 je izšel album Ajatus on kapinaa (Misliti je uporniško), leto pozneje Metamorfoosi (Metamorfoze) in lani Rock'n'rollin viimeiser dandyt (Zadnji dandiji rokenrola). Njihovo glasbo označuje predvsem kitarski rock, ki ga včasih zanese v nežnejše skandinavske melodije.

Za jesen napovedujejo album v angleščini
Ker so Turku Romantic Movement na odru zelo energični, njihova besedila pa polemična in velikokrat družbeno ozaveščena (na njihovi spletni strani lahko preberemo "geslo" Rock, rhythm & revolution), jih poznavalci radi uvrščajo med vodilne finske rockovske zasedbe, Neil Leyton, ki so ga spremljali tudi na njegovi zadnji turneji, pa jih ima kar za finske Manic Street Preachers - kompliment, ki se ga nikakor ne gre braniti. Za jesen Turku Romantic Movement napovedujejo nov album - prvi, ki bo v celoti odpet v angleščini.

Leyton z moderno zmesjo glasbe 60. let
Neil Leyton, "kanadski rocker, humanist in filozof", je v čevlje glasbenika stopil z zasedbo The Conscience Pilate, do danes pa je "odslužil" tudi že šest let solo kariere. Leytonova glasba spomni na nekakšno zmes moderne različice glasbe, kot so jo pred približno tremi desetletji ustvarjali t. i. glam rockerji, indie zvoke 90. let in Jeffa Buckleya, ki je imel na Leytona velik vpliv. Tudi on za konec poletja napoveduje nov, "bolj punkrockerski" album The Betrayal Of The Self.

Po koncertu se je dogajanje v KUD-u France Prešeren delno preselilo v dvorano, kjer je obiskovalce, ki so imeli čuden občutek, da "je petek, ura pa ni še niti enajst", zabaval DJ.