Zucchero se predstavlja z novim albumom Fly. Foto: Mkoncerti
Zucchero se predstavlja z novim albumom Fly. Foto: Mkoncerti
Pri zadnjem albumu sta pevcu na pomoč priskočila tudi Ivano Fossati in Jovanotti. Foto: EPA

Pevec, ki bo maja nastopil na odru Hale Tivoli, je prvič nase opozoril leta 1982, ko je nastopil na festivalu Sanremo v kategoriji mladih, kjer se je uvrstil v finale, leto pozneje pa je že izdal prvi album z naslovom Un po di Zucchero. Iz otroških let izvira tudi njegovo umetniško ime, ki pomeni sladkor. Učiteljica v osnovni šoli ga je namreč hvalila, da je "sladek kot sladkor".

Prve vidnejše uspehe je dosegel s skupino Taxi, v začetku 80. let. Z njo je Zucchero tako v San Remu kot na festivalu Festival di Castrocaro opozoril na svoj talent in neverjetno glasbeno širino. Na vrh italijanskih lestvic se je povzpel leta 1985 s skladbo Donne, s katero je osvojil drugo leto na sanremskem festivalu.

Danes se predstavlja Zucchero z izjemno obsežno diskografijo, ljubezen do glasbe pa ga je popeljala tudi do sodelovanj s številnimi glasbenimi imeni, kot so Paul Young, Joe Cocker, Luciano Pavarotti, Eric Clapton Sting, Nina Hagen, Bono, B.B. King, Shinead O'Connor in Tom Jones. Še danes po radijskih postajah odmevajo njegove skladbe, med katerimi omenimo poleg pesmi Donne še Con le mani, Senza una donna in Baila Morena.

Od starih uspešnic do novih skladb
Poleg že zakoreninjenih uspešnic pa si na ljubljanskem koncertu lahko obetamo predvsem predstavitev skladb z zadnjega albuma Fly, ki ga je izdal septembra lani. Na albumu, ki se nekoliko razlikuje od njegovih predhodnih izdelkov, ponuja glasbenik mirne skladbe, prisluhniti pa je mogoče tudi izdelkom avtorskega sodelovanja z znanimi imeni italijanske glasbene scene, kot sta Ivano Fossati in Jovanotti.