Bo Eminem letos med največjimi zmagovalci ali osmoljenci? Odgovor bo znan 13. februarja. Foto: EPA
Bo Eminem letos med največjimi zmagovalci ali osmoljenci? Odgovor bo znan 13. februarja. Foto: EPA
Eminem
Raper se skupaj s pevko Rihanno poteguje tudi v kategoriji najboljše skladbe z Love The Way You Lie. Foto: YouTube
Lady Gaga
Oboževalci Lady Gaga se že danes sprašujejo, s čim jih bo pevka tokrat presenetila. Foto: Reuters
Mick Jagger
Kaj bo za grammyje pripravil Jagger? Foto: EPA

Ponovno osvajanje glasbenih odrov bo plavolasa Britney Spears začela z nastopom na grammyjih. Na njem bo predstavila svoj novi singel Hold it Against Me s svežega albuma, ki bo na prodajne police prišel 15. marca, so v torek potrdili organizatorji. Njena konkurenca v kategoriji ženskih izvajalk Lady Gaga bo za svoje oboževalce premierno zapela naslovno pesem z njenega prihajajočega albuma Born This Way, ki bo predvidoma izšel 23. maja.


Ne le solisti, tudi dueti
Kot je v navadi grammyjev, lahko tudi letos pričakujemo serijo nenajavljenih "ad hoc" sodelovanj, kot smo jih v preteklosti že lahko videli, spomnimo se le zdaj že legendarnega nastopa raperja Eminema in pevca Eltona Johna. Eden izmed tovrstnih duetov bo sodelovanje hip-hop-soul 'stroja' Cee Lo Greena in igralke, ki se je lani še bolj uveljavila v svetu glasbe prelestne, Gwyneth Paltrow, žene pevca skupine Coldplay Chrisa Martina.

Nenavadni duet, ki se je premierno predstavil občinstvu v oddaji Saturday Night Live januarja, bodo na oder pospremile lutke Jima Hensona, človeka, ki je ustvaril lutkovni šov s slavnimi gosti The Muppet Show, je poročal Access Hollywood.

Za zdaj še ni znano, s katero skladbo se bosta predstavila, toda največkrat se v ugibanjih pojavi naslov Forget You. O svojem sodelovanju z igralko (ki se je s Forget You predstavila v letos s tremi zlatimi globusi nagrajeni seriji Glee) je Cee Lo spregovoril januarja za Access Hollywood. "Dobil sem priložnost, da sem jo spoznal kot popolno profesionalko. Zelo je bila prijazna do mene, zelo dobro je poznala tako moje dozdajšnje življenje kot mojo kariero in dosežke," je svoje vtise delil z voditeljema Billyem Bushom in Kit Hoover.

Na odru. V živo. Prvič.
Akademija, ki podeljuje grammyje (The Recording Academy), bo dobila še eno zadoščenje -prvič se bo na njihovem odru prestavil legendarni pevec zasedbe The Rolling Stones Mick Jagger. Ta se bo pridružil slovesnosti v okviru poklona samooklicanemu kralju soula Solomonu Burku, ki je umrl preteklo leto.

Nastopil bo skupaj s pevcem soula Raphaelom Saadiqujem. "Smo vznemirjeni, počaščeni in se že zelo veselimo, kaj bo Mick predstavil v njegovem debiju na odru grammyjev," je za New York Post (NYP) povedal Neil Portnow, predsednik akademije, ki podeljuje nagrade grammy.

A to ne bo prvi pojavitev Jaggerja na grammyih. Pevec se je na odru pojavil že leta 1986, ko je skupaj s preostalimi člani zasedbe The Rolling Stones prejel nagrado za življenjske dosežke iz rok Erica Claptona.

Člani zasedbe pa so prejetje nagrade takrat kronali z nastopom prek satelita. "Snemali smo z zamikom v Londonu, ker je bila ura približno tri zjutraj," je za NYP povedal producent Ken Ehrlich. Prav on je producent grammyjev že 31 let in si je vedno želel videti nastop Jaggerja v živo na grammyjih. Ehrlich je prepričan, da je prav Jaggerjevo občudovanje Burka tisto, ki ga je pripeljalo končno na oder.

Nastopili pa bodo še ...
Poleg njega bodo na oder Staples Centra v Los Angelesu stopili še raper, ki ima doma že enajst grammyjev in letos kraljuje z desetimi nominacijami, Eminem, od preteklega leta srečno poročena pevka Katy Perry, kanadska zasedba, ki jo hvalijo tako rekoč vsi glasbeni kritiki, Arcade Fire (in ki bo poleti nastopila najbližje nam na Hrvaškem), barbadoška "vroča roba" Rihanna, novinec na glasbenem nebu Bruno Mars, stari znanec r'n'b občinstva Usher, kantrizasedba Lady Antebellum in najstniška senzacija Justin Bieber. Seznam nastopajočih pa se daljša z vsakim dnem.