Bo Jeleni Tomašević uspelo zadržati zmago na domačih tleh? Foto: MMC RTV SLO
Bo Jeleni Tomašević uspelo zadržati zmago na domačih tleh? Foto: MMC RTV SLO

Najbolje kaže državam nekdanje Sovjetske zveze in domačinom. Kvote za Rusijo, Srbijo in Armenijo se tako sučejo okoli številke pet, Ukrajina pa jim sledi s 5,50. Vsi drugi so daleč za njimi.

Srbi svojo priložnost vidijo v tem, da se bodo glasovi razdelili med države nekdanje Sovjetske zveze, sami pa bodo dobili največji delež glasov poslušalcev. Tokrat namreč prvič po dolgem času z vzhoda prihajajo tri odlične pesmi.

Preostale videospote si lahko ogledate na Mojem spletu.

Slovenija trenutno zaseda 15. mesto, dve mesti za Bosno in Hercegovino. Hrvaška, Črna gora in Makedonija so pri dnu lestvice.

Drugi stavijo na svoj nenavaden slog. Med njimi prednjači žival - irski komik oblečen v purana Dustina, zanimiva sta tudi predstavnika Bosne in Hercegovine in Francije.

N. G.


Zmago bo na domačih tleh poskušala zadržati Jelena Tomašević, ki se bo predstavila s pesmijo Oro. Skladatelj pesmi je Željko Joksimović, ki je na Evroviziji zasedel drugo mesto s pesmijo Lane moje. Jeleno sta na srbskem predizboru na prvo mesto postavila tako strokovna žirija kot tudi poslušalci, dobila pa je še nagrado za najboljšo interpretacijo.


Za Ruse bo v Beograjski areni zapel Dima Bilan, ki se bo predstavil s pesmijo Believe. "Pričakujem zmago. Believe je zelo lepa pesem, ki govori o premagovanju težav s pomočjo verovanja v samega sebe, dobre stvari in prijatelje," je dejal Dima, ki ima svoje klub oboževalcev tudi v Veliki Britaniji, Latinski Ameriki in Avstraliji.

Armenija je do zdaj dvakrat sodelovala na Evroviziji in obakrat zasedla osmo mesto. Stavnice jim tokrat namenjajo precej višjo uvrstitev. To bo poskušala doseči mlada pevka Sirusho. Armenci so njeno pesem Qele Qele izbrali med štirimi pesmimi v televizijski oddaji.

Francija je že neposredno uvrščena v finale, kjer bomo slišali Sebastiena Telliera, ki bo zapel pesem Divine. Pesem bo zapel v angleščini in francoščini. Tellier je manj znani pevec, ki je do zdaj posnel tri albume in več pesmi za filme.

Eno izmed najuspešnejših evrovizijskih držav bo predstavljal puran. Na irskem predizboru, kjer je sodelovala tudi Maja Slatinšek, je s pesmijo Irelande Douze Pointe zmagal komik Puran Dustin. Ta je besedilo pesmi moral že spremeniti, saj je v njem omenjal Makedonijo. To ni bilo všeč Grčiji, ki si prisvaja izključno pravico do tega imena za eno izmed svojih pokrajin.

Pesem Pokušaj bo v Beogradu zapel Elvir Laković Laka iz Bosne in Hercegovine. Laka upa, da se mu bo z neobičajno pesmijo za Evrovizijo uspelo uvrstiti v finale, kamor se BiH od leta 2004, ko je bil uveden nov sistem, še ni uvrstil. Predstavnik Bosne je tudi avtor besedila in glasbe za svojo pesem.


Slovenci bomo pesti za Rebeko Dremelj stiskali na prvem polfinalnem večeru v torek, 20. maja, morda pa tudi v sobotnem finalu.