Ana Roš in Hiša Franko uživata v nedvomno najboljšem letu. Foto: Hiša Franko
Ana Roš in Hiša Franko uživata v nedvomno najboljšem letu. Foto: Hiša Franko

Ana Roš, ki je tudi letošnja dobitnica nagrade za najboljšo kuharsko mojstrico, nikdar ni mislila postati kuharica. Bila je dobro na poti, da postane diplomatka, ko je spoznala svojega partnerja Valterja in se odločila, da prevzame restavracijo njegovih staršev v odročni dolini reke Soče. Od takrat dalje je Roševa pomagala umestiti Slovenijo na kulinarični zemljevid, jedci s celega sveta pa se zdaj zgrinjajo v ta konec, samo zato, da lahko poskusijo Anino svežo, inovativno in hiper lokalno kuhinjo.

Obrazložitev ob 69. mestu Hiše Franko
Hišo Franko vodita Ana Roš in njen življenjski partner Valter Kramar, ki v restavraciji skrbi za vina (v večji meri naravna in biodinamična) in doma zorjene sire. Foto: Suzan Gabrijan
Eden od Aninih krožnikov iz lanske sezone - izjemen razstavljen brodet. Foto: Suzan Gabrijan

Slutnje so se potrdile danes, ko je dober teden pred razglasitvijo letošnjega izbora najboljših restavracij na svetu v Melbournu, revija Restaurant, ki izbor prireja, razglasila najboljše restavracije od 51. do 100. mesta.

Hiša Franko se je kot novinka na seznamu zavihtela na visoko 69. mesto, za seboj pa pustila take kulinarične institucije, kot so pariški Chateaubriand (93. mesto), sydneyjski Quay (95. mesto), londonski St. John (91. mesto), Maaemo v Oslu (79. mesto) in newyorški Per Se (87. mesto).


Najboljših 50 restavracij na svetu bodo razglasili 5. aprila v Melbournu.
Poleg Roševe bodo posebne nagrade prejeli še Heston Blumenthal (življenjska nagrada), barcelonska restavracija Disfrutar (najobetavnejša restavracija), razglasili pa bodo tudi najboljšega mojstra za slaščice. Lani so za najboljšo restavracijo okronali Osterio Francescano iz Modene, v kateri ustvarja Massimo Bottura, pred tem so v zadnjih letih zmagovali El Celler de Can Roca (Girona, Španija) in Noma (Köbenhaven).

Za Frankom sta tudi restavraciji, ki ju vodita Anini predhodnici v naslovu najboljše kuharske mojstrice na svetu, Dominique Crenn (Atelier Crenn, San Francisco, prvič na lestvici na 83. mestu) in Helena Rizzo (Mani, Sao Paulo, 81. mesto).

To sicer ni prva slovenska uvrstitev na lestvico – pred Hišo Franko je bila na njej leta 2010 ljubljanska restavracija JB Janeza Bratovža, ki je pristala na 89. mestu.


Čeprav se seznam revije Restaurant, ki velja za najbolj referenčnega, uradno imenuje 50 Best Restaurants, pa gre dejansko za 100 najboljših restavracij, pri čemer spodnjo polovico razodenejo že pred slovesno podelitvijo. Seznam restavracij od 51. do 100. mesta si lahko ogledate tu.


Anin vzpon na olimp

Roševa, ki se že nekaj let počasi prebija v sam svetovni kulinarični vrh, se je med največje in najbolj opazne kuharske mojstre zares zavihtela v zadnjem letu - konkretno, po Netflixovi seriji Chef's Table, v kateri je bila ena epizoda posvečena Hiši Franko in njeni mojstrici.

Povpraševanje po rezervacijah je že takrat skokovito poraslo, Hiša Franko pa je bila od maja, ko je serija doživela premiero, nenadoma preplavljena s pretežno navdušenimi Američani, ki so se v trenutku zaljubili v idilično pokrajino in povsem samosvojo kuharsko umetnico.

Slovenija je s tem dobila nekaj, kar je bilo do tedaj za nas nepojmljivo - segment kulinaričnih turistov, ki si popotniške destinacije izbirajo glede na kulinarično ponudbo. Povedano drugače: turisti (običajno premožnejši in omikani), ki najprej rezervirajo restavracijo, nato pa se začno ozirati še po njeni okolici. In ravno zato je nedavni uspeh Roševe tako pomemben za celotni slovenski turizem, če se ta želi usmeriti v butičnega.

"Omejitev je nebo"
Roševa je po uspehu z Netflixom in s krono najboljše na svetu nato gostovala po vsem svetu, bila vabljena na največje kulinarične dogodke, kuhala na poroki v Indiji, pa na dogodkih na Maldivih, Avstraliji, Škotski in Sočiju. Zdaj jo čaka še potovanje v Melbourne, kjer bo v sklopu izbora 50 Best prejela nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.

Ko smo Roševo danes vprašali, do kod lahko seže taka restavracija, kot je Hiša Franko, ki še vedno deluje bolj kot intimna, družinska restavracija kot pa posvečen tempelj visoke kulinarike, pa: "Omejitev je nebo!"

Mimogrede - Hiša Franko svoja vrata po trimesečnem dopustu ponovno odpira ta teden, mize pa so, verjetno ni treba poudariti, bolj ali manj zasedene že do konca sezone. Ana že nekaj časa streže samo degustacijske menije, in sicer boste za pethodnega odšteli 70 evrov, za devethodnega pa 90.

V spodnjem prispevku lahko pobliže spoznate slovensko kulinarično sceno in Ano Roš.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Ana Roš, ki je tudi letošnja dobitnica nagrade za najboljšo kuharsko mojstrico, nikdar ni mislila postati kuharica. Bila je dobro na poti, da postane diplomatka, ko je spoznala svojega partnerja Valterja in se odločila, da prevzame restavracijo njegovih staršev v odročni dolini reke Soče. Od takrat dalje je Roševa pomagala umestiti Slovenijo na kulinarični zemljevid, jedci s celega sveta pa se zdaj zgrinjajo v ta konec, samo zato, da lahko poskusijo Anino svežo, inovativno in hiper lokalno kuhinjo.

Obrazložitev ob 69. mestu Hiše Franko
Za prste obliznit'
Za prste obliznit'