Slavonski kulen slovi po vsej Hrvaški. Foto: Facebook Volim.hr
Slavonski kulen slovi po vsej Hrvaški. Foto: Facebook Volim.hr
Paški sir mora čim dlje zoreti v temnem prostoru. Foto: Facebook Volim.hr

Največ glasov je namreč do zdaj z naskokom zbral slavonski kulen (nekakšna pikantna suha salama), sledijo pa dalmatinski pršut, paški sir in zagorski štruklji.

Slavonski kulen je sicer eden izmed najbolj prepoznavnih hrvaških suhomesnih proizvodov in zaščitni znak Slavonije. Najdemo ga tudi na seznamu zaščitenih kulturnih dobrin Hrvaške. Za pripravo kulena uporabljajo svinjino, sol, sladko papriko, pekočo papriko in česen, nato pa ga kar nekaj časa prekajajo na dimu. Tudi za dalmatinski pršut je bistvena sestavina kakovostna svinjina, meso pa nato vsaj leto dni sušijo na burji in dimu.

Sloves paškega sira je star že stoletja, v tem času pa je pridobil celo serijo mednarodnih nagrad in bil celo uvrščen na seznam najboljših sirov sveta. Gre za trdi sir posebnega okusa, ki ga pridelujejo iz mleka paških ovac, ga nato sirijo v slanici, potem pa zorijo - čim dlje, tem bolje.

Trenutno je razpored najbolj priljubljenih hrvaških jedi videti takole:
1. Slavonski kulen
2. Dalmatinski pršut
3. Paški sir
4. Zagorski štruklji
5. Pašticada
6. Istrski pršut
7. Teletina izpod peke
8. Slavonski čobanac
9. Puran z mlinci
10. Domači sir in smetana