Kam boste šli na valentinovo večerjo? Foto: AP
Kam boste šli na valentinovo večerjo? Foto: AP
Salon penečih vin hotel Union pripravlja drugič. Foto: Salon penečih vin/Jana Jocif
Kaj bi bilo valentinovo brez penine? Foto: Salon penečih vin/Jana Jocif
Ostrige so znani afrodizijak. Foto: AP

Vsi ljubitelji penečih vin bodo na svoj račun prišli v petek, 13., ko na predvalentinov večer v ljubljanskem Grand hotelu Union prirejajo drugi salon penečih vin. Organizatorji obljubljajo večer "vrhunskih mehurčkov, odlične kulinarike in izbrane glasbe", pri čemer se bo predstavilo 36 blagovnih znamk iz Slovenije, Francije, Hrvaške, Italije in Španije, obiskovalci pa bodo lahko poskusili več kot 80 penečih vin.

Peneča vina namreč že dolgo niso več samo vina "za posebne priložnosti", ampak postajajo vse bolj priljubljena tudi ob drugih prilikah in kot vinska spremljava vrhunski kulinariki. Na salonu bodo penino pospremili hladni prigrizki hotelske kuhinje, obiskovalci pa bodo imeli možnost svoje favorite med peninami tudi kupiti.

Valentinovo od Vandra do Strelca ...
Naslednji dan, na valentinovo soboto, pa so izbrani gostinci pripravili tematske jedilnike, na katerih ne manjka ostrig, tartufov, kaviarja in šampanjca. Izbrali smo nekaj zanimivejših.

Najprej v ljubljanski butični hotel Vander, kjer hotelski kuharski mojster Benjamin Launay pripravlja pethodni meni s spremljavo Moet Chandona rose. Meni za dva vas bo stal 90 evrov: kapelunge, pečene v testu s sipinim črnilom; bučna strnjenka z dimljenimi račjimi prsmi, prelivom iz tartufov in treviškim radičem; z atlantskim lososom polnjeni ravioli s šampanjsko omako in lososovimi ikrami; počasi pečene telečje prsi z zeliščno skorjico, korenčkovim pirejem in glazirano mlado gomoljno zelenjavo; pečena vilijamovka z burbonsko vaniljo na grenki čokoladni torti.

Za pethodni meni Igorja Jagodica iz Strelca na Ljubljanskem gradu boste odšteli 49 evrov: kvarnerski škamp, krema zelene, na maslu popečeni kruhki, jabolko, olje zelene, solkanski radič; kremna pastinakova juha, mehko kuhan rumenjak, povaljan v pastinakov pepel; z mlado špinačo nadevan raviol, opširan jastog, jastogova krema, pena rakonega masla; toplo dimljena zlatovčica, krompirjeva pena, kumara, olje koprca, kaviar zlatovčice, maslena ribja omaka (ali) poširan telečji file, hrustljave drobtine, telečji priželjc, pire peteršiljeve korenine, tartuf, pena rjavega masla, leča, gobice, zelenjava; pannacotta z belo čokolado, mangov sorbet, v karameli z vaniljo pečen ananas, omaka iz manga in ananasa, biskvit z belo čokolado, kokos.

... in od Štajerske do Primorske
In zdaj na Štajersko, najprej h kuharskemu mojstru Marku Pavčniku v Pavus. 40 evrov vas bo stal pethodni meni, ki ga bodo na Gradu Laško stregli v petek, soboto in za nedeljsko kosilo: junečji karpačo/pečena parmezanova krema/balzamični kaviar/olivno olje/prah olivnega olja; grahov velute s kokosom/kokosova pena/hrustljav curry piščanec; sipini ravioli, polnjeni z brancinom/pire pastinjaka/bob/žafranov zabaione; ramstek/pire gomolja zelene/tartufova rižota/stebelna zelena; čokolada in pomaranča.

Valentinov meni "Okusi ljubezni", podkrepljen z ostrigami, šampanjcem in romantično glasbo, bo v petek in soboto ponujal tudi Borut Jovan iz Galerije okusov v Petrovčah pri Celju. Cena štirihodnega menija je 34 evrov, pethodnega 44, šesthodnega pa 52 evrov.

V Mariboru restavracija Rožmarin prav tako v petek in soboto ponuja valentinov štirihodni meni za 22 evrov: terina dimljenega sira z garnelo in kandiranim paradižnikom; hruškova juha s praženimi mandlji; file lososa na posteljici koromača, špinačni žličniki in krema limonske trave (ali) piščančja ruladica na ohrovtu, tortica sladkega krompirja s pirejem gomoljne zelene; espresso-čokoladni mousse iz gvajana čokolade, jagodni preliv in pralina.

Skok na Primorsko-goriško nas pelje v novogoriško vrhunsko restavracijo Pikol, ki za soboto pripravlja sedemhodni meni (59 evrov): entree (valentinov fondi s toplim sirom, korenčkom, stebelno zeleno, šampinjonov in bučk); losos (tartat norveškega lososa s sezamom, koprom in hrustljavimi kruhovimi kockami); tartuf (kremna juha iz topinamburja s tartufom); jakobova pokrovača (jakobova pokrovača v tempuri sipinega črnila na kremi češnjevih paradižnikov in vodke); tortelj - štrudelj (testenina v obliki štrudlja z bučo, skuto, škampovo peno in dimljeno skuto); kirnija (vrtnica iz kirnije, ovita v slanino patanegre, na pireju iz artičok); sladica (Pikolova sladka doga za zaljubljene).