Restavracije Tim Ho Van so najcenejše restavracije na svetu z Michelinovo zvezdico. Foto: Reuters
Restavracije Tim Ho Van so najcenejše restavracije na svetu z Michelinovo zvezdico. Foto: Reuters
Dolga vrsta pred hongkonškim Tim Ho Vanom. Foto: Reuters
Kolaž nekaterih jedi iz restavracij, ovenčanih z Michelinovimi zvezdicami. Foto: Wikipedia

Težko pričakovani Michelinov vodič za Hongkong in Makau za leto 2013 je Michelinove zvezdice podelil 61 hongkonškim restavracijam in sedmim makajskim. Še 76 restavracij je v vodiču dobilo posebno omembo Bib Gourmand - gre za kakovostne restavracije, ki ponujajo tri hode po dostopnih cenah (manj kot 300 hongkonških dolarjev oz. 30 evrov).
A čeprav gre za potrditev enega najpomembnejših kulinaričnih vodičev v industriji, pa krajevni mediji poročajo, da se kar nekaj restavracij Michelinove omembe skoraj otepa. Čeprav zvezdica avtomatično pomeni daljše vrste gurmanov, pa lahko prinese s seboj tudi znatno povišanje najemnin.
Alfred Chang, lastnik indonezijske restavracije IR1968, ki si je prislužila posebno omembo Bib Gourmand, je hvaležen za priznanje, a priznava, da ima pomisleke. Družinski posel, ki slovi po svojem dušenem bivoljem jeziku, se je bil lani prisiljen preseliti s svoje originalne lokacije v Causeway Bayu potem, ko so jim najemnino zvišali za kar trikrat.
"Eden izmed razlogov za ogromno povišanje najemnine je bila naša omemba v Michelinovem vodiču," razlaga Chang za CNN. "Zdaj bomo z našim zdajšnjim stanodajalcem skušali ohranjati dober odnos."
Vrtoglavi skoki najemnin
Dvema sim sum restavracijama Tim Ho Van (podružnicama v Mong Koku in Shum Shui Poju), najcenejšima Michelinovima restavracijama na svetu, so letos spet podelili eno zvezdico. Lastnik Mak Kvai Pui ima filozofski odnos do slabih plati. "Lastnik stavbe ima razlog, da dvigne najemnino, če ti posel teče dobro, a enako bo, če ti posel šepa," meni Mak. "Slabo obratovanje namreč lahko zniža vrednost nepremičnine."
Originalna restavracija Tim Ho Van v Mong Koku se bo sicer kmalu selila na novo lokacijo v nakupovalno središče Olympian City 2. Razlog? Več kot dvakratni dvig najemnine.
Z naglo rastjo cen nepremičnin v Hongkongu v zadnjem desetletjem so se tamkajšnji prebivalci že navadili na kratke življenjske dobe najrazličnejših trgovin in restavracij, ki jih ubijejo vrtoglavo visoke najemnine. Številnim malim podjetjem v najbolj priljubljenih hongkonških okrožjih so se najemnine v zadnjih treh letih tako povišale za 50 odstotkov. In čeprav višje najemnine pomenijo velik pritisk za male podjetnike, pa je rezultat tudi nenehno spreminjajoča se hongkonška scena, v kateri se v iskanju dostopnejših najemnin rojevajo nove soseske, kot je PoHo.