V radovljiških gostilnah si boste lahko privoščili lokalne jedi celo leto. Foto:
V radovljiških gostilnah si boste lahko privoščili lokalne jedi celo leto. Foto:

Nikoli v zgodovini se gostilničarji, vsaj kolikor mi je znano, niso družili, mi pa smo v tej novi dobi povezovanja stopili skupaj.

Radovljiški turistični in gostinski delavci letos nadgrajujejo projekt Okusi Radol'ce, v okviru katerega so novembra lani radovljiške gostilne in restavracije ponujale poseben lokalni meni. Akcija je dobro uspela, je povedala direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj: "To nam daje energijo, da projekt izvajamo še naprej."

Jedi, ki bodo večinoma sestavljene iz lokalnih surovin, bodo tudi posebej označili. Med njimi so reprezentativne jedi tega območja, vendar ne le strogo tradicionalne, temveč tudi take, ki se predstavljajo na bolj sodoben način.

Letos bodo izdali brošuro Okusi Radol'ce, v kateri bodo predstavljene gostilne in restavracije z njihovimi posebnostmi, kot so Kunsteljnova klet, podvinska tržnica, jed fržolovc v vigenjcu v Kropi in lectarska delavnica pri Lectarju. Okuse Radol'ce želijo popeljati tudi čez mejo, zato so dogovarjajo za predstavitev v Celovcu.

Z restavracijami so se dogovorili, da ustanovijo neformalno združenje, v katerem sta pogoj za sodelovanje raba lokalnih surovin in udeležba pri promocijskih akcijah. "To naše združenje je odprtega tipa in vanj vabimo še vse druge gostince," je poudarila Mikljeva.

Spomnila je, da je pobuda za sodelovanje prišla prav s strani gostincev, pri čemer Turizem Radovljica opravlja le vlogo koordinatorja. "Nikoli v zgodovini se gostilničarji, vsaj kolikor mi je znano, niso družili, mi pa smo v tej novi dobi povezovanja stopili skupaj," je dejal Jože Andrejaš, ki z ženo že 25 let vodi skoraj 200 let staro gostilno Lectar.

Letošnjo prvo skupno akcijo bodo gostinci izvedli 14. februarja, ko bo v hotelu Krek pustni ples. Sodelovalo bo devet gostincev, ki bodo skupaj pripravili meni s štirimi hodi. Udeležence plesa izzivajo, naj se oblečejo v podobe iz Avsenikovih skladb, saj bo letošnji ples, ki je po lanskem drugi po vrsti, potekal v znamenju 60-letnice znane skladbe Na Golici.

Nikoli v zgodovini se gostilničarji, vsaj kolikor mi je znano, niso družili, mi pa smo v tej novi dobi povezovanja stopili skupaj.