![Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: EPA Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: EPA](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2020/01/28/65652060.jpg)
Tri Michelinove zvezdice so najprestižnejša nagrada v svetu kulinarike, ki jo dosežejo le redke restavracije. Čeprav jih ima Japonska ob Franciji največ, kar 29, je Kej Kobajaši postal prvi kuhar japonskega rodu, ki je za svojo restavracijo v Franciji dobil prestižno nagrado. Kot zapisano v vodniku, je Kobajaši "virtuoz usklajevanja različnih okusov z vedno dovršeno zasnovo jedi".
42-letnik se je rodil v japonski provinci Nagano, kjer je bil njegov oče kuhar v tradicionalni japonski restavraciji. Poleg očeta ga je nad izbiro te življenjske poti navdušil predvsem dokumentarni film o francoski kuhi. Preselil se je v Francijo, kjer se je šolal pod taktirko Gillesa Goujona in Alaina Ducasseja – oba nagrajena s tremi zvezdicami.
![Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: Reuters Znameniti Michelinov vodnik po restavracijah bo od marca na voljo tudi za restavracije v Sloveniji. Foto: Reuters](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2017/02/21/65382784_2017-02-09t121239z_2038374459_rc1f29b41c60_rtrmadp_3_france-michelin-stars.jpg)
Svojo restavracijo Kei je v francoski prestolnici postavil pred devetimi leti in že leto pozneje prejel prvo Michelinovo zvezdico. Leta 2017 je dodal drugo, tri leta pozneje pa še zadnjo.
"Venomer morate težiti k napredku. Poskušajte nove stvari, to je tisto, kar bo delalo vaše jedi drugačne in odlične,” je povedal v svojem govoru. "Kuhati moraš s čustvi in užitek deliti z ekipo."
Kobajaši slovi po vključevanju japonskih sestavin v francosko kuho, ocenjevalce pa je najbolj navdušil s škotskim dimljenim lososom na hrustljavi zelenjavi in peno iz rukole.
V francoski izdaji vodnika 2020 je bilo kar 49 na novo ovenčanih restavracij z eno zvezdico, 11 novih imetnikov dveh zvezdic, Kobajaši pa je eden izmed treh prejemnikov najvišje nagrade.
Kdo jih ima največ?
Michelinova zvezdica je nedvomno najvišja čast v mednarodni kulinarični industriji. Na svetu je le nekaj izbranih kuharjev, ki jim je uspelo zbrati osupljivo število Michelinovih zvezdic.
Joël Robuchon – 31 Michelinovih zvezdic
![Robuchon se je v zgodovino zapisal s svojim krompirjevim pirejem. Foto: EPA Robuchon se je v zgodovino zapisal s svojim krompirjevim pirejem. Foto: EPA](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2020/01/28/65652062.jpg)
Nemogoče je razpravljati o kuharski eliti, ne da bi omenili pokojnega Joëla Robuchona. Ta je dosegel rekord z največ Michelinovimi zvezdicami med kuharji, kar 32 naenkrat jih je imel. Pozneje je eno izgubil, a z obstoječimi 31 zvezdicami še vedno spada v sam vrh.
Leta 1989, deset let po tem, ko je pri 36 letih odprl restavracijo Jamin, je prejel naziv kuharskega mojstra stoletja. Zgolj po enem letu ustvarjanja kulinaričnih presežkov v restavraciji Jamin je dobil svojo prvo Michelinovo zvezdico.
Robuchon je nekdanji mentor drugega Michelinovega najbolj nadarjenega kuharja.
Gordon Ramsay – 16 Michelinovih zvezdic
![Ramsay s svojimi restavracijami, kuharskimi knjigami in televizijskimi oddajami velja za največjega zaslužkarja med kuharji. Foto: Reuters Ramsay s svojimi restavracijami, kuharskimi knjigami in televizijskimi oddajami velja za največjega zaslužkarja med kuharji. Foto: Reuters](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2018/04/21/65492423.jpg)
Ime neizprosnega škotskega kuharja je pripisano 35 restavracijam po vsem svetu. Njegova restavracija Restaurant Gordon Ramsay iz londonskega Chelseaja ima od leta 2001 tri Michelinove zvezdice.
Čeprav ima številne restavracije v Veliki Britaniji, ga javnost najbolje pozna po njegovih televizijskih resničnostnih šovih. Slovi predvsem po svojih trpkih in ne preveč prijaznih komentarjih v oddajah Vražja kuharija in MasterChef.
O skupno prejetih 16 zvezdic jih ima trenutno"zgolj" še sedem.
Martín Berasategui – 12 Michelinovih zvezdic
![Barasategui z 12 zvezdicami spada v sam vrh med španskimi kuharji. Foto: EPA Barasategui z 12 zvezdicami spada v sam vrh med španskimi kuharji. Foto: EPA](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2020/01/28/65652069.jpg)
Kuhar španskega rodu je specializiran za baskovsko kuhinjo, kuha pa že približno 44 let. Preden je odpotoval v Francijo, da bi se izučil pri nekaterih najboljših kuharjih na svetu, je pri svojih 14 letih začel kuhati v restavraciji svojih staršev. Ko se je vrnil domov, je prevzel družinsko restavracijo in si prislužil prvo Michelinovo zvezdico.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje