64-letni Ducasse je s skupno 21 Michelinovimi zvezdicami najbolj odlikovani kuharski mojster na svetu, 51-letni Adrià pa eno največjih in najustvarjalnejših imen v španski kuhinji, ki ga je revija Time uvrstila med 13 najvplivnejših oseb gastronomskega sveta.

Pariški projekt naj bi se sprva začel s stodnevnim preizkusnim obdobjem – če bo pop-up uspešen in če se bosta kuharska velikana ujela, bi se lahko obdržal tudi dlje.

Za sodelovanje sta se odločila po katastrofalnem letu tako za Adrio kot za Ducassa. Španec je moral, predvsem zaradi posledic pandemije covida-19 na špansko gastronomijo in gospodarstvo, zapreti večji del svojega imperija elBarri v Barceloni, vključno s slavno restavracijo Tickets. Francoz pa je po več kot 20 letih zapustil slovito Plazo Athenee.

V duhu okrevanja naj bi Ducasse pristopil do španskega kolega in ga vprašal: "Se hočeš malo zabavati?" Na to je Adrià odgovoril: "Seveda, vedno." Ducasse ga je nato pobaral, ali bi želel nekaj postaviti skupaj z njim in tako je bilo rojeno novo poglavje v gastronomski zgodovini.

Najrazburljivejše odprtje

Ducasse je po več kot 20 letih letos zapustil slavno pariško restavracijo Plaza Athenee. Foto: Plaza Athenee
Ducasse je po več kot 20 letih letos zapustil slavno pariško restavracijo Plaza Athenee. Foto: Plaza Athenee

Ducasse je novico oznanil s kriptičnim sporočilom na Instagramu, ki je pospremilo skupno fotografijo.

"Pred točno 31 leti je @albert.adria.acosta pripotoval v Monako, da bi poskusil mojo hrano v @lelouisXVmonaco, ki je takrat pravkar dobil tretjo Michelinovo zvezdico. Po vsem tem času sem zelo vesel, da se je ponovno znašel v Parizu, da vam ponudiva edinstveno gastronomsko pustolovščino! Več vam bom zaupal v naslednjih tednih," je zapisal.

Adrià pa: "Ni ravno pogosto, da se združita dva taka človeka, kot sva midva – kot če bi se Messi pridružil Ronaldu in bi poskusila, kako jima gre skupaj."

O lokaciji restavracije se še ne ve kaj dosti, prav tako ni znan koncept, a že zdaj je jasno, da bo šlo za najrazburljivejše odprtje leta. Rezervacije bodo začeli sprejemati konec tega meseca.