V kanadskem Montrealu je vrata zaprla znamenita delikatesa in trgovina Boucherie Slovenia, ki je bila več kot pol stoletja stalnica na zgodovinskem delu bulvarja Saint Lawrence, po francosko Saint-Laurent. Zaprtje lokala sta lastnika Lourdes Rodriguez in Jean Teixeira naznanila na družbenem omrežju Facebook in se strankam zahvalila za dolgoletno zvestobo. Razloga za končanje poslovanja nista navedla, po poročanju lokalnih medijev pa naj bi bila težava vzdrževanje trgovine, ki si ga ne moreta več privoščiti.

V delikatesi so pripravljali sendviče s kranjsko klobaso in zrezki, bolje pa so se prodajali tisti s prekajenim mesom. Vsem privržencem slovenske mesnice naj bi bilo zaradi slovesa od slavnih sendvičev s pikantno klobaso izjemno žal, saj so bili ti ogromni in poceni. Priljubljena je bila tudi druga hrana, kot so sveže in prekajeno meso, domače kislo zelje in kisle kumarice.

Začetnika sta bila brata Godina

Po besedah lazarista Franca Letonje, župnika v slovenski cerkvi sv. Vladimirja v Montrealu, sta bili na Saint-Laurentu dve slovenski mesnici. Vodila sta ju že pokojna brata Godina, ki sta bila iz okolice Slovenske Bistrice, v Kanado pa sta se priselila po drugi svetovni vojni. Starejši brat Tone, ki je bil izšolan za mesarja, je odprl mesnico Slovenian Meat Products, mlajši brat Vili pa delikateso Specialite Slovenie, ki se je pozneje preimenovala v Boucherie Slovenia.

Letonja je delil, da sta tudi nova lastnika oglaševala v njihovem Katoliškem listu, pred nekaj leti pa sta sporočila, da posel ne gre najbolje in da tega ne zmoreta več. Nad odmevnostjo zaprtja delikatese v montrealskih medijih je bil presenečen, saj je stari del mesta na bulvarju Saint-Laurent že več let odmiral. Starejši so se odselili, mlajši pa so raje kot v majhne trgovine zahajali v velika trgovinska središča.