Štiri kape, ki pomenijo naziv najboljših restavracij, so letos podelili Hiši Franko iz Starega sela pri Kobaridu, Gostilni pri Lojzetu (dvorec Zemono, Vipava), Hiši Denk (Zgornja Kungota), Ošteriji Debeluh (Brežice), Restavraciji Strelec (Ljubljana), Restavraciji Mak (Maribor) in Restavraciji Pavus (grad Tabor, Laško), restavraciji Grič (Šentjošt nad Horjulom), JB restavraciji in Restavraciji Milka (Kranjska Gora).
Šef leta 2023 je postal Janez Bratovž iz ljubljanske restavracije JB, šef prihodnosti pa Rok Martinčič iz Gostilne Jež na Jagnjenici pri Radečah, so dan po razglasitvi letošnjih nazivov sporočili iz vodnika Gault & Millau. Izjemoma so letos podelili tudi kar dva naziva šefa tradicije. To sta postala Ivica Evačić iz restavracije izolskega Hotela Marina in Matej Tomažič iz Majerije v vasi Slap v Vipavski dolini.
Kot so pojasnili pri vodniku, so dva šefa tradicije letos razglasili zato, "ker sta oba tako prevzela s svojo zavzetostjo do ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnim kmetijstvom, surovinami in živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem".
Naziv mladi talent je prejel Kristian Zule (Stara gostilna, Piran), najboljši slaščičar je postal Naser Gashi iz Ljubljane, naziv najboljši pop je prejel ljubljanski eVino bar, za najboljšega sommelierja oziroma natakarja pa so razglasili Miralema Junuzovića iz postojnskega Bistroja Štorja.
"Letošnji nagrajenci, pa tudi izdaja vodnika sta lep odraz tega, da naši inšpektorji vsako leto natančno "prečešejo" celo Slovenijo in odkrivajo, kaj novega nam ima ponuditi," je ob tem dejala predstavnica vodnika Mira Šemić. "Ponosni smo na vse naše že etablirane gostince, natakarje, sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavraciji, a prav tako nas navdušujejo nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo," je še dodala.
Izrazila je prepričanje, da je pomemben del njihovega poslanstva tudi v tem, da te "prihajajoče zvezde" prepoznajo, jih predstavijo in spodbudijo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti ponuditi ogromno dobrega in lepega.
Vse od prihoda vodnika na slovenski trg sicer opažajo nenehno rast slovenske kulinarične ponudbe. Mladi po manjših mestih svojo ljubezen do slovenske gastronomije in njene tradicije razvijajo na edinstven način in s svežimi pristopi, a praviloma vezano na močne korenine slovenske kulinarike, je še navedla Šemić.
Maja Pak: Slovenija si je priborila status gastronomske velesile
Glavni partner izdaje vodnika Gault & Millau Slovenija je Slovenska turistična organizacija. Njena direktorica Maja Pak je izrazila ponos, da si je Slovenija na svetovnem turističnem zemljevidu kljub majhnosti priborila status gastronomske velesile. "Ob letošnji izdaji Gault & Millau gurmane z vsega sveta še posebej vabimo k odkrivanju trajnosti zavezanih restavracij z znakom Slovenia Green Cuisine in tistih, ki stavijo na lokalno, avtentično ponudbo z znamko kakovosti Gostilna Slovenije. Ne nazadnje pa jih z vodnikom spodbujamo, da odkrijejo tudi edinstvena doživetja Slovenije," je dodala.
Na podelitvi, ki se je je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, so napovedali tudi nov vodnik za letošnje leto. V njem je predstavljenih 180 restavracij, več kot sto t. i. pop zbirališč, 93 vinskih kleti z 278 ocenjenimi vzorci vina in 25 značilnih slovenskih turističnih kmetij.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje