Rok, podobno kot oče Zoran, govori s počasnim tempom, po njem pa je podedoval tudi duhovitost in iskrivost. Foto: Dallas
Rok, podobno kot oče Zoran, govori s počasnim tempom, po njem pa je podedoval tudi duhovitost in iskrivost. Foto: Dallas
Zoran Predin
Z očetom nimata težav, ko si delita oder. Foto: MMC RTV SLO

Včeraj na primer, ko smo bili s prijatelji "zunaj", sem bil že oster kot britev, ali pa - trd kot kamen.

Diplomant Akademije za likovno umetnost in oblikovanje je izdal četrti singel z aktualnega albuma Britev. Na radijske postaje je po skladbah V božji hiši, Zlati ključ in Cirkus na radijske postaje prišla še bluzovsko obarvana Kje si doma. Ob tej priložnosti smo Roka povprašali tako o glasbi kot odnosu z očetom Zoranom in njegovih otroških letih.

Vaš novi singel nosi naslov Kje si doma in govori o Ljubljani s prespektive prišleka. Zanima me, ali ste zagrizeni Ljubljančan, "čistokrvni meščan", ki si ne zna predstavljati življenja na vasi? Ste kdaj živeli kje drugje kot v Ljubljani?
Po rodu sem Mariborčan, tam se tudi preživel otroštvo, nato pa sem se v študijskih letih preselil v Ljubljano in se vanjo zaljubil. Lahko bi uporabil filmski citat: To je bil začetek čudovitega prijateljstva. Moja pesem pa sicer govori tudi o ljudeh, ki Ljubljano gradijo. Lahko pa bi rekli tudi, da je to pesem o Mariborčanu v Ljubljani.

Jutri se začenja novo študijsko leto. Kako je z vašim akademskim življenjem, ste šolanje še končali ali morate še vedno sedeti za knjigami?
Moral bi končati magisterij, ker se že predolgo vleče. Sicer pa sem končal študij na Akademiji za likovno umetnost.

Marca se izdali že tretji album Britev. Kako ste zadovoljni s prodajo albuma in kako so se vaše skladbe "prijele" med poslušalci?
Moram priznati, da vedno, ko moj album izide, takoj začnem "bežati" od njega, saj se ga želim čim prej znebiti. Dokler ga ustvarjam, se mi zdi, da ves čas nosim s seboj zidake oziroma vrečo s kamni, ki jo ob izidu končno odložim na tla. Takrat album ni več samo moj, ampak postane "naš". Sicer pa je prodaja albuma kar v redu.

Kakšni ste po značaju, prav tako ostri kot britev in neposredni, ali ste bolj umirjena, vase zaprta duša, ki je najraje zaprta v sobi s kitaro?
Sem vse od naštetega, pač odvisno, v katerem trenutku me ujamete. Včeraj na primer, ko smo bili s prijatelji "zunaj", sem bil že oster kot britev, ali pa - trd kot kamen. Sicer pa sem "tutti-frutti".

Imate sicer kakšno formalno glasbeno izobrazbo ali ste samouk - oziroma imate dobro glasbo že v genih?
Uradne glasbene izobrazbe nimam oziroma sem se sam izobraževal. A mislim, da to ni nikakršen problem. Kdor ima veliko povedati, nima težav, kdor pa nima, pa mu nobena šola ne pomaga.

Kako pogosto nastopate z očetom Zoranom? Je to za vas čast in priložnost, da se od njega veliko naučite, ali breme, saj želite stopati po povsem svoji poti?
V zadnjem času veliko, saj igram kitaro v njegovem spremljevalnem bandu The Gypsy Swing Band. Sicer pa na odru kategorija "oče-sin" odpade, sploh ni več pomembna. Če ne bi bil dober glasbenik, ne bi imel v njegovi skupini kaj iskati, to je dejstvo. Z očetom se sicer s tem sorodstvom ne obremenjujeva, je pa res, da imajo nekateri ljudje veliko povedati o tem.

Vaš oče je znan kot veliki ljubitelj košarke. Ste mu v tem podobni? Ste spremljali igre košarkarjev na evropskem prvenstvu na Poljskem?
Lahko rečem, da spremljal sem, nisem pa nikakršen športni navdušenec. Tega gena nisem podedoval, prej bi rekel, da imam dve levi nogi.

Kdaj vas bo mogoče videti na kakšnem koncertu?
Prvega decembra v Klubu Cankarjevega doma. Vabljeni vsi!

Včeraj na primer, ko smo bili s prijatelji "zunaj", sem bil že oster kot britev, ali pa - trd kot kamen.