Irena Vrčkovnik pravi, da je trenutno preveč zaposlena s šolo petja in da je glasbeno ustvarjanje kar malo odrinila na stranski tir. Foto: Uradna spletna stran
Irena Vrčkovnik pravi, da je trenutno preveč zaposlena s šolo petja in da je glasbeno ustvarjanje kar malo odrinila na stranski tir. Foto: Uradna spletna stran

Kdor bi rad postal zvezda, je pri meni iz napačnih razlogov!

O svoji šoli petja
Irena Vrčkovnik
Irena pravi, da je na Slovenski popevki nastopila samo zato, ker so povabili ljudi, ki letos praznujejo okroglo obletnico. Foto: MMC RTV SLO

Tistega, ki zmaga na Emi, vedno čaka pljuvanje, ne glede na to, kdo je.

O tem, da Slovenci ne znamo podpirati svojih predstavnikov.

V pogovoru za MMC je zgovorna pevka razkrila, da za zdaj še ne pripravlja novega albuma: "Ja, saj vem, da je že dolgo, odkar sem posnela zadnjega, a nekako mi ni uspelo, da bi kaj naredila. V mislih si govorim, da je že čas, da pripravim kaj novega, vsaj kakšen singl, ampak tega nočem na silo. To mora priti samo od sebe, prepuščam se inspiraciji."

Pevka, ki smo jo nazadnje lahko videli kot gostjo na Slovenski popevki, pravi, da je preveč zaposlena s svojo šolo petja, v kateri poučuje otroke, stare od osem do dvajset let. "Povprečno so stari okrog deset let, imela pa sem tudi eno učenko, ki je imela več kot 60 let. Otroci so jo imeli tako radi - klicali so jo babica," pojasnjuje diplomirana glasbena pedagoginja. Dodaja še, da je njeno največje veselje delo z otroki in da ji je to "pisano na dušo".

"Danes za popularnost ne potrebuješ znanja"
Na vprašanje, ali bodo čez nekaj let slovensko glasbeno prizorišče preplavili njeni učenci in učenke, pa odločno pravi: "Nekateri vsekakor imajo potencial. Ampak, jaz pravim, da bi to pomenilo spet neko umetno ustvarjanje pevcev. Sicer pa se meni zdi, da danes za to, da postaneš popularen, ne potrebuješ znanja, ampak je dovolj, da imaš denar." Dodaja še, da izjeme sicer obstajajo, a jih je zelo malo.

Irena je v pretekli sezoni oddaje Zvezde pojejo petja učila televizijskega voditelja Anfreja Hoferja. O vtisih pravi: "No, saj veste, v tej oddaji ni ravno bistvo, da človeka naučimo peti, bistvo je drugje." Dodaja še, da je težje učiti starejše ljudi, ki imajo že razvito neko tehniko petja: "In če je ta napačna, jo je težko spreminjati," pravi Vrčkovnikova in nadaljuje: "Sicer pa je pri vseh stvareh tako, ne? Tudi jezikov se veliko lažje naučiš, dokler si mlad."

"Za Slovence ne bo nihče dovolj dober!"
Ireno, ki je med drugim sodelovala tudi na Emi, smo povprašali tudi, kaj meni o spremenjenem sistemu izbora pesmi, ki nas bo zastopala na izboru za pesem Evrovizije: "To ni slaba ideja, ne. Še boljša se mi zdi pa tista, ki jo je predlagal Tomaž Domicelj, da bi izbrali nekaj dobrih izvajalcev in zanje napisali pesmi." A kljub temu Vrčkovnikova ne verjame, da bodo Slovenci zadovoljni z izborom: "Slovenci nismo nikoli zadovoljni. Nič ni dobro za vse. Slovenci nismo pravi patrioti. Namesto da bi svojega predstavnika podpirali, ga napadamo, pljuvamo!"

Glasbena tekmovanja nepoštena
Sicer pa pravi, da je nastop na Emi ne zanima več, vsaj kot pevke ne: "Zdi se mi, da je to festival, pa ne samo ta, tudi drugi festivali, bolj za mlade, še neuveljavljene glasbenike, ki se lahko na ta način predstavijo javnosti." Tudi sicer se ne udeležuje več festivalov, razen: "Letos smo se s skupino udeležili festivala Vesela jesen. Tako, malo za šalo. Samo zato, da ljudje vidijo, da še nisem pod rušo!"

Pevka, ki je 8. avgusta dopolnila 40 let, je sicer prepričana, da je vsako tekmovanje v glasbi nepošteno: "Morda bi bilo pošteno, če bi vsi izvajalci peli isto pesem. Tako bi morda lahko ocenili, kdo je boljši."

T. K.

Kdor bi rad postal zvezda, je pri meni iz napačnih razlogov!

O svoji šoli petja

Tistega, ki zmaga na Emi, vedno čaka pljuvanje, ne glede na to, kdo je.

O tem, da Slovenci ne znamo podpirati svojih predstavnikov.