Člani skupine Katalena in majhen prostor so pričarali prijetno vzdušje. Foto: MMC Pija Svetec
Člani skupine Katalena in majhen prostor so pričarali prijetno vzdušje. Foto: MMC Pija Svetec
Koncert Katalene

Tokrat se je skupina predstavila v intimnem prostoru Mini teatra, kjer se ji je marsikateri obiskovalec lahko približal kot še nikoli prej. Bližina in sproščeni člani zasedbe so pričarali prijetno vzdušje. Žal pa ima majhna dvorana to pomanjkljivost, da prostora za vse, ki so želeli na koncert, ni bilo.

Mini teater se je napolnil tako s starejšimi kot mlajšimi. Ker je bilo med gosti tudi nekaj tujcev, so člani zasedbe poskrbeli za prevode, ki so zabavali tako njih kot goste. V koncertu, ki je trajal dobro uro in pol, so postregli tudi s slavnimi (Rad imel bi) Jabuko, Lucija in Zrelo je žito, pesmijo, ki se je ne da pokvariti, kot pravijo sami.

Ljudska pravljica
Zgodba o fenomenu slovenske popularne glasbe se je začela leta 2001, ko je šest glasbenikov prišlo na glasbeno delavnico v belokranjski vasi Črmošnjice. Odkrili so arhivski folklorni material in ga začeli predelovati. Delavnica, ki naj bi bila enkraten glasbeni projekt, je kmalu prerasla sama sebe in Katalena se je začela pojavljati na odrih, festivalih in v klubih doma in po tujini. Razvila se je redno delujoča zasedba.

Do zdaj so izdali štiri albume, (Z)godbe, Babje leto, Kmečka ohcet in Cvik cvak!. Vsi so bili deležni velike pozornosti glasbenih kritikov in občinstva. Marsikoga so z art rockovskimi, funkovskimi, džezovskimi in bluesovskimi priredbami ljudskih pesmi privabili k poslušanju in dokazali, da te pesmi niso za v pozabo.

Temeljna predpostavka delovanja zasedbe je vera v brezčasnost ljudske glasbe, ki je po mnenju članov še vedno del mladega človeka. Ob izdaji prvega albuma so zapisali: "Katalena je iskanje odgovora na nikoli definirano vprašanje. Naš odgovor je naša glasba: godbe, ki so se zasidrale nekam med našo zavest in zavest ljudi, ki jih ni več. "

Lucija videospot

Koncert Katalene