Vročih deklet na beograjskih splavih ne manjka. Foto: MMC RTV SLO
Vročih deklet na beograjskih splavih ne manjka. Foto: MMC RTV SLO
Mladen Rudonja
Mladen Rudonja je pred devetimi leti na stadionu Partizana s soigralci iztržil veliko točko za uvrstitev v dodatne kvalifikacije za SP 2002. Foto: MMC RTV SLO

Srbski mediji napovedujejo, da bo na nogometno tekmo danes zvečer med domačo reprezentanco in Slovenijo v srbski prestolnici prišlo 6.000 Slovencev. Čeprav končna številka ne bo tako visoka, je že zdaj jasno, da so ob zatonu poletne sezone Slovenci več kot dobrodošli gostje. Res je, da po besedah selektorja Matjaža Keka v Beograd niso prišli na "splave in čevapčiče" temveč izkazat podporo njegovim fantom, vseeno pa združili nogomet z zabavo.

Na "fešti" tudi "Turbo Rudi" in "Huka zlatna ruka"
V gostilnicah se je ob srbski narodni glasbi dobro pilo in jedlo, manjkali niso niti tradicionalni navijaški vzliki ("Kdor ne skače ni Sloven'c ...), na Donavi pa se je med vročekrvnimi srbskimi lepoticami tudi plesalo. Večina klubov je s koncem avgusta zaprla svoja vrata, tokrat sta vabila le dva izmed najbolj popularnih: Acapulco in Blaywatch. V drugem se je kljub ponedeljku in nekoliko slabšemu obisku do zgodnjih jutranjih ur odvijala pristna zabava ob živi glasbi. Cvet beograjskih mladenk je poplesaval na in ob šanku, v objektiv pa smo ujeli tudi nekdanjega slovenskega nogometnega reprezentanta Mladena Rudonjo, košarkarja Jasmina Hukića in nekdanjega predsednika Stranke mladih Slovenije Dominika S. Černjaka, ki ga je zabava še posebej ponesla.
"Koga zanima Ceca, če nimam za preživetje"
Po burnih nočeh je vsakdanjik večine prebivalstva v Beogradu precej bolj mračen. Natakar v klubskem baru nekdanjega velikana evropskega nogometa Crvene zvezde na kultni Marakani nam je zaupal, kar smo uvodoma zapisali, ob tem pa ni pozabil poudariti težkih socialnih razmer. Sam zasluži 200 evrov mesečno, varnostnik na stadionu, ki stoji nasproti vile znamenite srbske turbofolk zvezde Cece na Dedinjah, pa 120 evrov. "Komu mar za Ceco, če sam nimam za preživetje," je pojasnil. "A moram biti zadovoljen, da sploh imam delo. Ta štiri leta do upokojitve bom že zdržal."

Iz Beograda,