Glavne zvezde vsakega pustovanja - kurenti. V okviru povorke na Ptuju se jih je pred očmi obiskovalcev sprehodilo več kot 600. Foto: BoBo
Glavne zvezde vsakega pustovanja - kurenti. V okviru povorke na Ptuju se jih je pred očmi obiskovalcev sprehodilo več kot 600. Foto: BoBo
Pustna karnevalska povorka na Ptuju
Princ karnevala Vlado Hvalec je seveda dobil častno mesto tudi v pustni povorki. Foto: BoBo
Pustne maske po Sloveniji odganjale zimo

Na Ptuju, v Cerknici, Cerknem in številnih drugih manjših in večjih mestih (tudi v prestolnici) je v soboto in nedeljo kar mrgolelo tradicionalnih in priložnostnih šem, največ pozornosti pa so tudi letos pritegnili glasni, kosmati odganjalci zime s Ptuja, kurenti.

Eno najstarejših slovenskih mest je tako v nedeljo gostilo že 52. mednarodno karnevalsko povorko, v kateri je sodelovalo več kot 4.500 mask iz več kot sto skupin in osmih držav. Vodja kurentovanja (ki ga je tradicionalno doletela čast, dati znak za začetek povorke) Branko Brumen je pojasnil, da je bila letošnja karnevalska povorka največja v zgodovini Ptuja in Slovenije, letošnje kurentovanje pa, "kot ga še ni bilo".

Ste se mastili s slastnimi krofi, se našemili ali si ogledali pustno povorko? Delite svoje fotografije in videoposnetke z nami na Mojem spletu ali pa jih pošljite na mmc-uredniki@rtvslo.si. Z veseljem jih bomo objavili v svojih prispevkih.

Od tradicionalnih mask do pravljičnih junakov in vampirjev
V okviru povorke se je najprej predstavilo devet tradicionalnih pustnih likov s ptujskega območja (vključno z nepogrešljivimi kurenti, pokači in orači), nato pa so stopile v ospredje različne živali, pravljični junaki, kocke Lego, vampirji, čarovnice, lutke iz glasbene skrinjice in klovni. Skupno je v povorki nastopilo 108 skupin mask, večinoma iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Nemčije, Belgije, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Madžarske in Slovaške.

Pustni teden se na Ptuju nadaljuje z mednarodnim srečanjem mask iz vrtcev, šeme pa se bodo za eno leto poslovile v torek, ko bodo pusta pokopali.

Pustne maske po Sloveniji odganjale zimo