Duo GodArt pri svojem delu združuje tri temeljna področja zabavništva: glasbo, humor in čarovnije. Foto: Osebni arhiv/Aleksandra Ilijevski
Duo GodArt pri svojem delu združuje tri temeljna področja zabavništva: glasbo, humor in čarovnije. Foto: Osebni arhiv/Aleksandra Ilijevski
Jure Goler in Tilen Artač
V njunih predstavah lahko prisluhnemo tako Mozartu kot tudi uspešnicam Lady Gaga, Beatlov, Michaela Jacksona ter, seveda, opernim arijam. Foto: Osebni arhiv/Aleksandra Ilijevski
Jure Goler in Tilen Artač
V svetu komedije je pomembno samo eno: ali si smešen ali pa nisi, menita komedijanta. Foto: Osebni arhiv/Aleksandra Ilijevski
Jure Godler in Tilen Artač
Tako veliki kot malo manjši odri so postali že stalnica v karieri obeh imitatorjev. Foto: MMC RTV SLO
Jure Godler
Godler je širši javnosti postal znan po njegovih imitacijah na Radiu Ga Ga, v TLP-ju, Hri-baru in nastopanju z gledališko skupino Saša Hribarja. Foto: MMC RTV SLO
Tilen Artač
Artač se je tako kot Godler televizijskemu občinstvu vtisnil v spomin po njegovih imitacijah v oddaji Hri-bar. Radijski poslušalci so ga lahko poslušali njegove transformacije glasu v oddaji Radio Ga Ga. Znano pa je, da imitator še danes velikokrat mikrofon zamenja za violončelo. Foto: MMC RTV SLO

Komedijanta, imitatorja in glasbenika Jure Godler in Tilen Artač, ki ju javnost pozna tudi pod imenom GodArt, sta se pred kratkim vrnila iz ZDA. Kar nekaj časa sta namreč preživela na drugi strani oceana in tam pripravljala točke ter skeče za njun novi skupni program. "V poslu komedije in zabavništva je pomembna samo ena stvar; si smešen ali ne. Gre seveda za subjektivno zadevo, ampak ko nasmejiš večino dvorane, veš, da si na pravi poti," sta prepričana po prihodu nazaj v domovino.

Konec meseca septembra sta namreč med drugim nastopila s svojim novim programom v Los Angelesu, natančneje v znanem Comedy & Magic Clubu na plaži Hermosa, v katerem ob nedeljah redno nastopa Jay Leno. Zdaj pa sta znova nazaj in svoje izkušnje sta (složno) strnila za MMC.


Če želiš, da te opazijo doma, moraš narediti nekaj v tujini, trdijo tisti, ki so svojo srečo šli preizkušat drugam. V vajinem primeru ni tako, saj sta si zgradila ime, še preden sta se podala v ZDA. Kaj vaju je spodbudilo, da sta odšla?
V ZDA sva se odpravila, potem ko so naju povabili iz kluba Comedy & Magic Club na plaži Hermosa. To je klub, kjer vsako nedeljo nastopa Jay Leno. Ponudila sva humor in komične točke, za katere se je izkazalo, da so primerne in originalne tudi za ameriško občinstvo.

Zakaj prav Los Angeles?
Los Angeles je središče svetovne zabavne industrije, kar pomeni, da so v njem z dneva v dan šovi, predstave, ki so edinstvene in originalne. V živo videti nekaj od tega je koristno in tudi dolgoročna naložba znanja za dva glasbenika-komedijanta. Do zabavništva gojiva strahospoštovanje in se trudiva biti v tem dobra. To okolje se nama je zdelo več kot uporabno in v tem kratkem času sva spoznala ter bila priča svetu, ljudem in načinu razmišljanja, ki ga prej nisva poznala. V vsem tem vidiš toliko dobrega kot tudi slabega. Slabo pozabiš, dobro shraniš.

Bivanje v Los Angelesu ni bilo turistično potepanje, ampak delovni obisk. Med drugim sta nastopala v tamkajšnjih stand up klubih. Obzorja so se zagotovo razširila. Kaj sta se naučila iz izkušnje?
"Vztrajati in čakati?"

O kakšnih klubih je to govora? Npr. v New Yorku ima vsak vogal svoj stand up klub, kjer mimoidoče vsak večer vabijo njihovi ljudje s plakati in na koncu poleg vstopnine od tebe zahtevajo še nakup vsaj dveh pijač. Je podoben sistem tudi v Los Angelesu?
Tovrstni klubi, vsaj tisti na nivoju, imajo isti način poslovanja, se pravi; ker je vstopnina relativno majhna, morajo zahtevati nakup vsaj dveh pijač. Klubi, v katerih sva nastopila midva, nudijo poleg tega še večerjo, ki pa ni obvezna. Za pripadnice občinstva nad 60 let sva bila desert midva sama.

Sta preživela na njihovih odrih dovolj časa, da lahko govorimo o "prebitju na njihovo sceno"?
Prebitje na "sceno" v tujini traja tudi več deset let. Lahko pa se ga 'pribiješ' v zelo kratkem času.

V ZDA sta pripravljala skeče in material za vaš novi skupni program. Kako so se obnesli Američani v vlogi testnega občinstva?
V poslu komedije in zabavništva je pomembna samo ena stvar; si smešen ali ne. Gre seveda za subjektivno zadevo, ampak ko nasmejiš večino dvorane, veš, da si na pravi poti.

Koga je lažje nasmejati, Slovenca ali Američana? Kako se občinstvo spreminja glede na nacionalnost?
Ne Slovenca ne Američana ne zanima nič drugega kot to, ali si smešen (zabaven) ali ne. Obe publiki sta odlični!

Ste morda pred predstavitvijo tega novega programa pred domačim občinstvom skeptični, da ga ne bodo sprejeli tako, kot so ga čez lužo? Ga boste sploh predstavljali doma?
Absolutno ga bova predstavila tudi doma. Publika je najin program že sprejela in imava občinstvo. Želiva pa si pridobiti še širšo publiko v Sloveniji in dati ljudem nekaj novega, originalnega. Ponujava glasbo, komedijo in čarovnije. Ljudje imajo to radi.

Jure, sami ste vedno poudarjali, da ste že med šolanjem veliko komponirali v Mozartovem slogu. Zdaj ste temu dodali še primesi Lady Gaga, Beatlov, Jacksona. Kako to?
Skladbe, ki jih s Tilnom prirediva za potrebe najine točke, so parodije znanih pop/rock in drugih skladb na nov, originalen način, pomešan s slogi iz preteklosti. Lahko rečem, da mi vse komponiranje iz mladih let tukaj pride zelo prav.

Kaj vajin nastop ločuje od drugih? Kakšni so odzivi drugih komedijantov?
Najini združeni talenti ponujajo res raznolike točke, ki so neprimerljive z drugimi. Redkokdo v svojih točkah predstavlja glasbo, komedijo in čarovnije.

Kakšna se vam zdi Slovenija po nekajmesečni odsotnosti?
Lepo je videti, da je kriza minila.

Vaš nekdanji kolega pri oddaji Hri-Bar Marjan Šarec je postal župan. Sta tudi sama kdaj premišljevala, da bi se politično udejstvovala?
Politično udejstvovanje naju nikoli ni in naju ne zanima. Nimava nobenih želja po političnem udejstvovanju. Marjanu Šarcu želiva vse dobro na njegovi poti.

Če pa se ustavimo še malo pri Hri-Baru. Oddaja se konec meseca poslavlja z malih zaslonov. Kako vi gledate na to? Ste jo še spremljali, potem ko ste se sporazumno razšli z Bojanom Krajncem?
Televizijski in radijski medij naju izredno zanima in komaj čakava, da nadaljujeva tudi to pot, seveda v drugačni obliki kot do zdaj. Imava ogromno idej.