Maske za pustni karneval v Ljubljani so izdelali v različnih osnovnih šolah. Foto: BoBo
Maske za pustni karneval v Ljubljani so izdelali v različnih osnovnih šolah. Foto: BoBo
Študentsko pustovanje v Rožni dolini 2011
V Ljubljani bo v torek na sporedu tudi največji študentski pustni karneval. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Krofi so bili nekoč značilna pustna jed, danes pa jih v pekarnah pripravljajo skozi vse leto. Kljub temu jih v pustnem času Slovenci pojemo največ, najraje pa imamo klasične krofe z marmelado. Krofi so bili sprva le praznična pustna jed iz kvašenega testa, ocvrti na maslu, svinjski masti ali olju. Nadevi krofov so bili večinoma marmeladni, v sodobnem času pa se kot nadev pojavljata tudi čokolada in vanilijeva krema. "Bistvo pusta je v tem, da je bilo to zadnje obdobje po božiču, ko so se ljudje še temeljito najedli," pa je za STA pojasnil etnolog Janez Bogataj. Dodal je, da je pustnemu času sledilo dolgo obdobje posta, zaradi česar so si ljudje ob pustu privoščili mastno hrano in takrat tudi hitreje porabili kalorije kot danes.

Pust
Letošnja povorka v Ljubljani bo v znamenju zmaja. Foto: MMC RTV SLO
Kurenti
Na Ptuju največ obiskovalcev pričakujejo v nedeljo, 19. februarja, ko bo mednarodna pustna in karnevalska povorka, v kateri pričakujejo od 4.000 do 5.000 udeležencev. Foto: maribor2012
Ta grdi.
Ravenski pustovi so s tradicionalnim sprevodom, ki predstavlja staro pogansko ženitev, že odganjali zimo. Sprevod tradicionalno sestavljajo ta grdi in ... Foto: MMC RTV SLO
Bistvo Ravenskega pusta so Ta lepi - tisti ki se ženijo!
... ta lepi. Foto: MMC RTV SLO
Pust
Za otroke bodo po Sloveniji organizirali številne ustvarjalne delavnice in zabavne porgrame. Foto: EPA
Cerknica
V Cerknici se bo nedeljska povorka s čarovnicami in drugimi maskami začela ob natančno 12.32. Foto: Reuters

Kurentovanje na Ptuju je v svoji že 52. izvedbi vključeno v dogodke Evropske prestolnice kulture in je zato še posebej razkošno. Začelo se je že preteklo soboto, vrhunec pa bo osrednja mednarodna povorka v nedeljo, na kateri bo sodelovalo od 4.000 do 5.000 mask. Sklenilo se bo s pokopom pusta.

Ste se mastili s slastnimi krofi, se našemili ali si ogledali pustno povorko? Delite svoje fotografije in videoposnetke z nami na Mojem spletu ali pa jih pošljite na mmc-uredniki@rtvslo.si. Z veseljem jih bodo objavili v naših prispevkih.

V Mariboru bodo v ponedeljek otroci izdelovali pustne maske, pustno norenje pa bo potekalo v torek na Trgu Leona Štuklja. Že zjutraj bodo s čarovnikom in kavbojem Grego rajale male pustne šeme, od 16. ure dalje pa se bo pustni "divji zahod" nadaljeval za vse male in velike maškare, v družbi Lucky Luka in bratov Dalton v izvedbi glasbene skupine No name blues band. Otroški pustni rajanji bodo že v nedeljo dopoldne in popoldne pripravili tudi v Narodnem domu, kjer bo maske zabavala Romana Kranjčan.

Kdo je kurent, kaj počne in v kaj je oblečen? Preberite tukaj.

Najdaljša pustna povorka v prestolnici v znamenju zmaja
V Ljubljani se je v soboto začel Zmajev karneval. Povorka, je bila po številu sodelujočih (prek 1.000 udeležencev) in dolžini trase največja do zdaj, so sporočili iz Zavoda za turizem Ljubljana.

Letošnjo povorko je zaznamoval ogromen zmaj, ki je nastal na Osnovni šoli Trnovo. Ljubljanske osnovne šole so se sicer od oktobra naprej pripravljale na karneval, saj so njihove maske nastajale na delavnicah pod mentorstvom mojstrov gledaliških delavnic Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Na dvorišču Ljubljanskega gradu bo v nedeljo ob 11. uri kurentovanje. V Friderikovem stolpu bodo pustne ustvarjalne delavnice tudi prihodnji ponedeljek in na pustni torek od 10.30 do 13.30. Pustno obarvana je tudi fotografska razstava Primoža Hienga, ki je od konca januarja postavljena ob Jakopičevem sprehajališču.

Med bolj obiskane pustne karnevale sodi tudi karneval na Viru pri Domžalah. Na pustno soboto se začne s programom za otroke ob 15. uri v športnem parku Vir in se bo nadaljeval z večerno veselico, v nedeljo ob 14. uri in 22 sekund pa bo 22. pustni karneval obiskal kraje od papirnice Količevo do omenjenega športnega parka. Na pustni torek organizatorji pripravljajo pustne žalne slovesnosti in sežig pusta v pustni deželi Vir.

V Mozirju pustovanja stara že 120 let
Zavod Celeia Celje se je odločil, da pustne povorke v Celju letos ne bo. Bo pa vseeno pustno rajanje za vse generacije, ki se bo začelo v torek ob 15.30 na Glavnem trgu v Celju. Med prispelimi maskami bo pustna komisija izbrala najlepše in jih nagradila, prav tako bo na prizorišču potekala razglasitev najlepše pustno urejenih gostinskih in trgovskih lokalov.

Več o pustovanjih v Vrtojbi, Litiji, Cerknici, na Opčinah in Ptuju ter o izposoji kostumov pa lahko izveste v kolažu prispevkov, ki so jih pripravili na Prvem programu Radia Slovenija. Prisluhnite jim tukaj.

Mozirski pust, ki ima med slovenskimi pustovanji najdaljšo tradicijo, se je začel v petek. V soboto bodo na galaplesu nastopili Zmaji in Tanja Žagar, nedelja pa je namenjena otrokom, ko jih bosta zabavala skupina Malibu in čarodej. Na pustni torek se bodo mozirski pustnaki zbrali na nočnem karnevalu, ki se bo na mozirskem trgu začel ob 18. uri. V torek bodo tudi pokopali pusta.

Novo mesto - Noro mesto
Novo mesto je "Glavarstvo vojvodine Kranjske" v času pusta oklicalo kar za "Noro mesto". Izpred tamkajšnjega gradu Grm je včeraj proti mestnemu središču krenila pustna pogrebna povorka s krsto mestnega ustanovitelja, habsburškega vojvode Rudolfa IV., pred novomeškim rotovžem pa je ta vstal od mrtvih.

Največje pustovanje na Dolenjskem sicer prirejajo v Kostanjevici na Krki, kjer bodo v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa v sosednjem Šentjerneju v petek odprli pustno ambasado, na pustno nedeljo pa v domačem kraju oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko. Na pustni ponedeljek bodo pripravili baklado, v torek gonili medveda in orali ter sejali. Na pepelnično sredo bodo Kostanjevičani kurenta pokopali in priredili veselo sedmino.

Za največje pustovanje v Posavju bodo poskrbeli v Dobovi. Fašjenk, kot tam izročilno imenujejo pusta, bodo na pustni petek začeli z izidom časopisa Pustne novice in prevzemom oblasti na občini Brežice. V soboto prirejajo v dobovskem kulturnem domu priredili pustovanje s predstavitvijo in nastopi mask, v ponedeljek pa nadaljevali z oznanjevanjem pusta.

Na pustni torek bodo že zgodaj zjutraj nastopili tradicionalni kosci in orači, sledilo bo dogajanje za otroke, v četrtek pa bodo pokojnega fašjenka upepelili. V petek se bodo od tega še poslovili, v soboto, 25. februarja, pa 14. mednarodni karneval Fašjenk končali.

Tradicionalno v povorki tudi Godlarji
V Kranju se je v soboto rajalo na Slovenskem trgu, na katerem se vsako leto predstavijo številne slovenske in tuje etnografske skupine, ki se potegujejo za naziv najboljše. Na pustni torek ob 17. uri pa bodo za najmlajše pred Prešernovim gledališčem pripravili veliko otroško pustovanje.

Tradicionalna je tudi pustna povorka šenčurskih Godlarjev. Tokrat se bodo pustnemu času primerno opremljena vozila v povorki skozi Šenčur in okoliške kraje predstavila v nedeljo. Od šenčurskega župana so v začetku meseca prevzeli občinski ključ in s tem simbolno prevzeli oblast v občini, ki ji bodo vladali do pustnega torka.

V Pomurju letos brez borovega gostüvanja
V Pomurju letos ne bo niti značilnega borovega gostüvanja niti kakšne velike pustne prireditve, bo pa zelo veliko manjših po skoraj vseh večjih krajih, ponekod v večjih trgovskih središčih. V Moravskih Toplicah bo rajanje na prostem, veliko maškarado bodo pripravili pri Gradu na Goričkem, v Ljutomeru pa bo v nedeljo tradicionalni Fašenk v Lotmerki. V ponedeljek bo Pomurski muzej Murska Sobota omogočil otrokom, da se prelevijo v pravljične osebe, živali ali kaj drugega.

Na Koroškem bo najbolj pestro v Kotljah in Slovenj Gradcu. Na sobotnem karnevalu v Kotljah sodeluje od 150 do 200 nastopajočih. Prijavljenih je 15 vozov oziroma skupinskih mask, s katerimi se bodo odzvali na aktualno, predvsem politično dogajanje v kraju in po Sloveniji.

Povorka okoli 700 sodelujočih iz Slovenj Gradca in okolice se bo skozi mesto zvrstila v nedeljo, z začetkom ob 14. uri. Več kot polovico sodelujočih predstavljajo našemljeni najmlajši iz slovenjgraških vrtcev. Pustovanje bodo sklenili na pustni torek ob 15. uri na Graški gori.

Ta lepi in ta grdi že odganjajo mraz
Pustne prireditve na Primorskem so se začele že ob koncu tedna. Burjo in mraz so prvi začeli preganjati v Drežnici, kjer so se po bližnjih vaseh sprehodili "ta lepi in ta grdi" in tako obudili enega najstarejših pustnih običajev v Sloveniji.

V Cerknem bodo laufarji prišli na ulice v nedeljo ob 14.30, pustni sprevod pa bo nato po ulicah odšel do osrednjega trga, kjer bodo pripravili branje pustne obtožnice in obsodbo pusta. Pusta bodo nato v torek po zahtevah sodnikov usmrtili.

V Cerknici so se pustne prireditve začele včeraj popoldne z žaganjem babe. Osrednje dogajanje bo potekalo na pustno nedeljo. Tradicionalna povorka s čarovnicami in drugimi maskami se bo začela ob natančno 12.32.

Vrhunec Istrskega karnevala v soboto
Osrednja sobotna prireditev bo Istrska pustna povorka, ki je ob 11. uri krenila po koprskih ulicah in postavila na ogled največje, najlepše in najizvirnejše skupinske maske. Ob 14. uri so se maske preselile v Izolo, kjer bo skozi staro mestno jedro zakorakala otroška pustna povorka ob spremljavi skupine Čuki. V Kopru pa bodo za zabavo poskrbeli člani skupine Koktelsi. Letošnji pust bodo na Obali pokopali na pepelnično sredo pri Belem križu.

Krofi so bili nekoč značilna pustna jed, danes pa jih v pekarnah pripravljajo skozi vse leto. Kljub temu jih v pustnem času Slovenci pojemo največ, najraje pa imamo klasične krofe z marmelado. Krofi so bili sprva le praznična pustna jed iz kvašenega testa, ocvrti na maslu, svinjski masti ali olju. Nadevi krofov so bili večinoma marmeladni, v sodobnem času pa se kot nadev pojavljata tudi čokolada in vanilijeva krema. "Bistvo pusta je v tem, da je bilo to zadnje obdobje po božiču, ko so se ljudje še temeljito najedli," pa je za STA pojasnil etnolog Janez Bogataj. Dodal je, da je pustnemu času sledilo dolgo obdobje posta, zaradi česar so si ljudje ob pustu privoščili mastno hrano in takrat tudi hitreje porabili kalorije kot danes.