Vsak obiskovalec Bogračfesta bo prejel recept za jed, po kateri slovi Lendava. Foto: MMC RTV SLO
Vsak obiskovalec Bogračfesta bo prejel recept za jed, po kateri slovi Lendava. Foto: MMC RTV SLO

V Lendavi se bo prireditev začela danes ob 16. uri, ko se bo najprej zgodil posvet Bograč - multikulturnost v kulinariki, hkrati bo v mestnem parku potekalo kuhanje "vzorčnega" bograča. Predvidoma ob 17.30 bodo slavnostno razglasili prestolnico bograča, po kulturnem programu v sinagogi pa bo pokušnja bograča in dödölov.

Odlok o razglasitvi prestolnice je sprejel lendavski mestni svet, ker je v turizmu pomembna kulinarična ponudba in ker je bograč ena od jedi, po katerih slovi Lendava.

Osrednja prireditev Bogračfest bo v soboto v starem mestnem jedru. 88 ekip bo bograč pripravljalo od 15. do 19. ure, nato bodo izdelke ocenili. Ekipe bodo za prijavnino 100 evrov dobile ves potrebni material in opremo, obiskovalci pa bodo plačali simbolično vstopnino en evro in za to dobili osnovni recept za bograč.

Nazaj v čas viteških spopadov
Medtem pa bo na Starem gradu v Celju dvodnevna srednjeveška prireditev Dežela celjska vabi, ki predstavlja vrhunec poletnega prireditvenega dogajanja v knežjem mestu. Prireditev prinaša pestro dogajanje, med drugim vključuje odlomek iz predstave celjskega režiserja Mihe Alujeviča Skrivnost gradu Ojstrica.

Vrhunec prireditve bo prav tako jutri, ko bodo na Starem gradu Celje za nekaj časa zavrteli kolo časa nazaj v obdobje razcveta grajskega življenja. Obiskovalci bodo lahko pokramljali z grajsko gospodo, brbončice razvajali s pokušanjem srednjeveških jedi, bodrili viteze na mečevalskem in lokostrelskem turnirju, se naučili srednjevaških plesov, si ogledali kopanje v čebru, uživali v plesu trebušnih plesalk in dan na gradu sklenili ob spremljanju ognjenega spektakla.