Člani skupine Dan D se še kako zavedajo pomembnosti spleta dandanes. Foto: Spletna stran skupine
Člani skupine Dan D se še kako zavedajo pomembnosti spleta dandanes. Foto: Spletna stran skupine
Dan D
Po izdaji albuma Učne ure leta za ekstravagantne ptice so nepogrešljiva skupina na različnih festivalih. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Dan D
Lani so vsem oboževalcem v sodelovanjem z radiem Val 202 ponudili dva večera njihovega dolgoletnega ustvarjanja v živo, ko so nastopili v Križankah. Foto: RTV SLO

Splet je močno spremenil način, kako poslušalci iščejo in dostopajo do glasbe in s tem se strinjajo tudi člani novomeške skupine Dan D. "Večina spletnih uporabnikov ima zdaj praktično dostop do katerega koli glasbenega dela, a največkrat na nelegalen način," trdi pevec skupine Tokac. Seveda gre tu za veliko problematiko in številne načine kako se z njo ukvarjati," še dodaja pevec.

Svetovni zvezdniki se lotevajo tega problema vsak na svoj način. Legendarni Prince je pred dnevi izjavil, da je splet zanj mrtev. "Prince je zagotovo eden izmed redkih glasbenikov/avtorjev, ki se je odločil maksimalno ščititi svoje pravice in uveljavljati možnost prepovedi uporabe vseh svojih del tako na iTunes, YouTube. Celo svojo spletno stran, ki jo je v nekem trenutku uporabljal za distribucijo svojih del, je ukinil," razlagajo Novomeščani.

Splet ima svoje zakonitost
Pri tem pa člani opozarjajo, da se je treba zavedati, da so sicer tovrstne prepovedi mogoče oziroma upoštevane le pri večjih uradnih straneh: "Ogromno manjših strani, ki vsebine ponuja nelegalno, pa je v tem trenutku žal nemogoče omejevati."

Splet ponuja priložnost za širjenje svoje baze poslušalcev. Tudi pri novomeški skupini ni bilo nič drugače. Tako je pred časom njihova glasba prišla tudi na Filipine.

Po drugi strani pa člani skupine tarnajo, da je to praktično popolnoma ohromil prodajo posnetkov, tako na fizičnih nosilcih kot v elektronski obliki. A kljub temu se člani skupine dobro zavedajo, da so zaradi njihove 15 letne prisotnosti na sceni, v priviligiranem položaju, pri čemer vse zasluge pripisujejo njihovi zvesti publiki.

Iščejo videospot za Moj problem
Pomembnosti elektronskih medijev v kombinaciji s njihovimi oboževalci se Novomeščani dobro zavedajo. Trenutno poteka na njihovi spletni strani razpis, pri katerem bodo nagradili najzanimivejšo različico spota za pesem Moj problem, pred leti pa so s podobnim razpisom didžeje povabili k remiksanju njihovih skladb, med katerimi so potem nekatere najzanimivejše uvrstili na prvi ponatis albuma Katere barve je tvoj dan?