Na ljubljanskih ulicah že dolgo ni bilo takšne gneče kot med prednovoletnim koncertom Siddharte. Foto: RTV SLO
Na ljubljanskih ulicah že dolgo ni bilo takšne gneče kot med prednovoletnim koncertom Siddharte. Foto: RTV SLO
Prešernov trg med koncertom Siddharte
Okrašena Ljubljana se vsako leto znova izkaže za lepo prizorišče koncertov. Foto: RTV SLO/A. K.

Že med popoldansko tonsko vajo se je v osrčju Ljubljane zbralo kar nekaj mimoidočih, od 20. ure naprej, ko so oder zasedli screamo punkrockerji Leaf-fat, prva od treh gostujočih predskupin, ki so Siddharto tudi spremljale na pretekli turneji, pa so postali zmenki z znanci v bližini Prešernovega trga misija nemogoče.

Okrašena Ljubljana - popolna kulisa za koncert
Med nastopi rockerjev Tide in numetalcev naio ssaion se je ozračje stopnjevalo, skoraj točno ob 22. uri pa so glasni kriki napovedali prihod zvezdnikov večera, ki jih je prestolnica čakala dolge mesece, saj so album Petrolea najprej predstavili na turneji po manjših slovenskih krajih. Množica je ponorela in tokovi ljudi, med katerimi smo opazili letošnjega Prešernovega nagrajenca igralca Radka Poliča - Raca, so tudi za varnostnike postali neobvladljivi.

Pravzaprav je bilo najudobneje koncert spremljati kar z druge strani Ljubljanice, od koder je bil tudi razgled, če smo malce (po)božično razneženi, skoraj pravljičen, le zvok je bil tam precej slabši. Novi ljubljanski župan Zoran Janković si je koncert seveda ogledal iz neposredne bližine, menda je bil nad nastopom Siddharte navdušen.

Tisti, ki se jim je uspelo preriniti v osrčje gneče, so povedali, da je bilo vzdušje takšno, kot je običajno na brezplačnih koncertih - precej se je našlo tudi negativno nastrojenih "vsevedov", ki so prišli tja predvsem zaradi popivanja, ne zaradi glasbe. A tudi oboževalcev Siddharte je bilo veliko, o prepevanju in sodelovanju s skupino sodeč, pa tudi po tem, kakšen boj se je vnel v trenutku, ko je bobnarjeva palčka poletela med občinstvo.

Slovenski rockzvezdniki so igrali celi dve uri, seznam skladb pa je bil zelo podoben tistim na drugih videnih koncertih turneje, ki je spremljala izid albuma Petrolea - zaigrali so starejše uspešnice, kot so Ring, B Mashina, Samo Edini, pa tudi novejši Plastiko in Domine. Na zahtevo množice so se po "uradnem" koncu koncerta vrnili na oder in končali s priredbo Kreslinove klasike Od višine se zvrti, dodali pa še svoje Male roke in "ponarodelo" Na soncu.

Štiriurni koncertni spektakel je bilo v neposrednem prenosu mogoče poslušati tudi na postaji Radia Slovenija Val 202, v kratkem pa bo posnetek koncerta predvajala tudi TV Slovenija.

Tudi znani obrazi v veselodecembrskem razpoloženju
Malo čez polnoč je sprehod po središču Ljubljane končno postal izvedljiv, zabava pa se je nadaljevala ob še odprtih stojnicah s kuhanim vinom in drugimi priboljški, kjer je bilo opaziti kar nekaj znanih obrazov, med drugim tudi plavalca Petra Mankoča. Člani Siddharte so se po koncertu sprostili v priljubljenem ljubljanskem rockovskem lokalu, kjer sta se med "navadnimi smrtniki" in drugimi znanimi obrazi zabavala tudi misica Manca Zver in rocker Gušti (a ne skupaj!).

A. K.