Tyra Banks je postala zaščitni znak oddaje America's Next Top Model, ki je čez lužo postala velika uspešnica - trenutno namreč izbirajo že deseti ameriški supermodel. Foto: Reuters
Tyra Banks je postala zaščitni znak oddaje America's Next Top Model, ki je čez lužo postala velika uspešnica - trenutno namreč izbirajo že deseti ameriški supermodel. Foto: Reuters
Nina Gazibara
Nekdanja slovenska manekenka naj bi že sprejela ponudbo za vodenje modnega resničnostnega šova. Foto: MMC RTVSLO
Neven Ciganović
Stilist hrvaških estradnikov je pogosto tarča posmeha zaradi svojega silikonskega videza, zdaj pa bo on iskal lepotne napake na tekmovalkah. Foto: Osebna spletna stran N. C.

V ZDA je Banksova, nekdanja supermanekenka, zdaj pa uspešna tv-voditeljica in poslovna ženska z oddajo America's Next Top Model žela velik uspeh, zato so licenco kmalu odkupili tudi v skoraj 40 državah po vsem svetu, med drugim na Otoku, v Avstraliji in v Nemčiji (tam je bila na čelu izbiranja najlepših med najlepšimi Tyrina kolegica Heidi Klum), obstajajo pa že - ne boste verjeli - afganistanska (no, saj imajo tudi Afganistanskega idola), kazahstanska in slovaška različica oddaje. Supermodel so po vzoru ameriške oddaje izbirali tudi na sosednjem Hrvaškem.

Zaradi odmevnosti oddaje in dejstva, da so slovenske manekenke vse bolj prepoznavne tudi v mednarodnem svetu mode, so se odgovorni na TV Slovenija odločili, da je napočil pravi trenutek za slovensko različico šova in jim je uspelo kupiti licenco od ameriške tv-hiše UPN, pri kateri je Ameriški supermodel med vsemi hišnimi produkcijami dosegal najvišjo gledanost.

"Kruta" voditeljica in žiranti
O voditeljici oddaje se uradno še dogovarjajo, na hodnikih nacionalke pa se šušlja, da je legendarna slovenska manekenka Nina Gazibara vlogo voditeljice šova že sprejela. Njen neizprosni pomočnik pri "mučenju" lepotic, ki morajo med snemanjem prestati pravzaprav kar hude napore (poziranje v ledeno mrzlem bazenu ...), pa bo včasih že kar kruti hrvaški modni "guru" in Salomejin nekdanji sostanovalec v hrvaškem zvezdniškem Big Brotherju, Neven Ciganović. Uspešni hrvaški stilist namreč že dve leti in pol živi v Los Angelesu in je dober prijatelj supermanekenke Janice Dickinson, ki je imela v ameriški različici oddaje vidno vlogo pri izbiranju in izločanju tekmovalk. Nenad si je vedno želel njeno službo, priložnost mu je pri hrvaški različici oddaje ušla iz rok, zato se je zdaj trdno odločil, da je pri slovenski ne bo spustil iz rok.

V žiriji naj bi sedeli oblikovalski duo Erik Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, modni fotograf Aljoša Rebolj, lepotni kirurg Franc Planinšek ter eden izmed lastnikov znane modne agencije oziroma lastnikov licence za lepotna tekmovanja na slovenskih tleh, ki bo tudi podpisala pogodbo z zmagovalko. Neuradno se odločajo med Bernardo Marovt, Joejem Rainom in Igorjem Šajnom.

Za kaj sploh gre?
V Slovenskem supermodelu bo 13 deklet tekmovalo za manekensko pogodbo in za to, da bi postale obraz oglaševalske kampanje priznanega slovenskega proizvajalca oblačil. V vsaki izmed oddaj bodo z različnimi nalogami izločili po eno dekle, v zadnji finalni oddaji pa bo žirija odločila o zmagovalki.

C. R.