Foto:
Foto:
Martin Scorsese
Martin Scorsese, ki je bil letos končno nagrajen z oskarjem, ima še veliko načrtov. Foto: Reuters

64-letni ameriški režiser, ki ima italijanske korenine, želi prispevati k ohranitvi zanemarjenih filmov in obnavljanju poškodovanih filmov z vsega sveta. Za ustanovitev fundacije se je Scorsese odločil zaradi uspeha podobne, a na ZDA omejene in že dokazano uspešne pobude, ki jo je skupaj s Clintom Eastwoodom, Georgeom Lucasom in Stevenom Spielbergom sprožil že leta 1990. Opogumljen s 16 leti dobrih izkušenj na področju konservacije filmov je Scorsese svoj projekt predstavil na filmskem festival v Cannesu.

Tudi Armani ima rad filme
Projekt je očaral tudi italijanskega modnega čarovnika Giorgia Armanija. 72-letni oblikovalec je razložil, da je navdušen in ponosen, da lahko sodeluje pri tako pomembni nalogi. "Tako kot Martina so tudi mene navdihovali filmi že od otroštva. Zaupam Martinu in drugim režiserjem, da so se odločili za to dejanje."

Poklonila se bosta italijanskim filmom
Tudi Scorsese se je zahvalil dobremu prijatelju Armaniju in napovedal, da bosta skupaj ustvarjala film, ki bo poklon moderni italijanski kinematografiji. Sodelovala sta že leta 1999 pri Scorsesejevem dokumentarcu Il Mio Viaggio in Italia (Moje potovanje po Italiji), ki je pravzaprav potovanje skozi zgodovino italijanskega filma.

Armani je po svetu zaslovel tudi zato, ker je poskrbel za kostumografijo v nekaterih filmskih uspešnicah. Leta 1980 je na primer oblekel Richarda Gera v filmu Ameriški žigolo.