Podjetje je na leto ustvarilo tudi 300 milijonov parov čevljev . Foto: EPA
Podjetje je na leto ustvarilo tudi 300 milijonov parov čevljev . Foto: EPA
Thomas Bata, lastnik čevljarskega imperija, je umrl 1. septembra 2008, z izdelavo čevljev pa je ustvaril vplivno in uspešno podjetje. Foto: Bata
Muzej
V Torontu stoji tudi muzej Batinih čevljev, v katerem si lahko obiskovalci ogledajo več kot 10.000 obuval. V njem pa ne najdemo le škornjev, ampak tudi sandale, superge, elegantne čevlje z visoko peto itd. Foto: EPA

Thomas Bata, lastnik čevljarskega imperija, je umrl 1. septembra 2008, z izdelavo čevljev pa je ustvaril vplivno in uspešno podjetje. Na čelu podjetja je deloval od 40. let do konca osemdesetih. Leta 2001 so ugotovili, da je Bata po vsem svetu prodala neverjetnih 14 milijard parov čevljev, kar je več od katerega koli njihovega tekmeca.

V Torontu stoji tudi muzej Batinih čevljev, v katerem si lahko obiskovalci ogledajo več kot 10.000 obuval. V njem pa ne najdemo le škornjev, ampak tudi sandale, superge, elegantne čevlje z visoko peto itd.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1894 v Zlinu na Češkem, njegov ustanovitelj pa je Tomas Bata. Znamka se je najbolj uveljavila, ko so med 1. svetovno vojno izdelovali vojaško obutev.

Thomas Bata se je izkazal kot mož z močnim socialnim čutom, je začetnik socialnega skrbstva in programov za socialno napredovanje, ta njegova vodila so še zdaj temelj organizacije, ustanovil pa je tudi dobrodelni sklad sklad Thomasa Bate.

Le uporabni ali tudi moderni?
Mame so nekoč obuvale svoje otroke v škornje znamke Bata predvsem, ker je bilo to gumijasto obuvalo bolj ali manj edino, ki jim je bilo denarno dostopno in ni prepuščalo vode.

Nekoč so škornje, v Sloveniji so jih poimenovali kar batarji, nekje tudi bataži ali batovci, obuli ne zaradi estetskih vidikov, temveč predvsem zaradi uporabnosti. Moda se spreminja in v novem tisočletju ni bilo nič nenavadnega, če si v njih videl hoditi dekleta v prestižnih, najmodernejših mestih.

In kako jih nosimo?
Bata škornji ne poznajo omejitev, kar zadeva njihovo uporabo. Lahko jih nosite k minikrilu, čez kavbojke ali pa hlače zatlačite v njih. Gumijasti škorenjci se nosijo k čisto vsemu in so dobrodošli pri vseh generacijah.

Skozi leta se je spremenil tudi njihov videz, saj niso na voljo le tisti enolične črne barve, ampak otroci in mladostniki prisegajo na tiste bolj živih barv. Lahko so enobarvni, z rožnatim ali karo vzorčkom ali posuti s pikami.