Bobbyji, ki paradirajo polondonskih ulicah, s svojim videzom niso zadovoljni. Foto: EPA
Bobbyji, ki paradirajo polondonskih ulicah, s svojim videzom niso zadovoljni. Foto: EPA
Londonski policist
Londonski policisti zavidajo pripadnikom kraljeve straže njihove kosmate čelade? Foto: EPA

Britanski policisti so že nekaj časa nezadovoljni s svojimi staromodnimi uniformami in pravijo, da jih bo aretirala modna policija.

Zato so spremembe nujne, pravijo pri londonskem Scotlandu Yardu, ki je med najbolj nezadovoljnimi. Uniforme londonskih bobbyjev, kot pravijo tamkajšnjim policistom, so resda zelo prepoznavne, a tisti, ki jih nosijo, zahtevajo "prenovo". Največ policistov se pritožuje zaradi zelo visokih, neudobnih čelad, ki jim drsijo in padajo z glave, ko hitijo za nepridipravi.

"Rabimo uniforme za 21. stoletje!"
Scotland Yard je zato k sodelovanju povabil študente londonskega College of Fashion, ki naj bi za policiste oblikovali "uniforme za 21. stoletje". Študenti naj bi se posvetili predvsem črnim zvončastim čeladam. Na Scotland Yardu so razložili: "Želimo obdržati tradicionalni videz metropolitanske policije, a hkrati moramo zagotoviti, da bodo uniforme primerne za 21. stoletje."

Imajo Francozi res lepše in boljše?
Kakšne uniforme si želijo, bodo vprašali tudi svoje zaposlene - ideje bo podala skupina 50 policistk in policistov. Dobili so že nekaj nasvetov, med drugim tudi, da naj se zgledujejo po uniformah francoskih žandarjev, ki naj bi imeli "neverjetne uniforme - lahke, trpežne in primerne za kar koli".

V Walesu so brcnili v temo
Nekatere policijske enote zunaj Londona so s svojimi uniformami že delale poskuse in že požele kritike modne policije. Policisti v severnem Walesu so leta 2005 bele srajce in črne kravate zamenjali za črne pulije in hlače v vojaškem vzorcu. Njihovo novo podobo so na Otoku popljuvali, uniforme pa označili za zlovešče in neprijazne.