Modni gigant toži pravnukinjo ustanovitelja hiše. Foto: Gucci
Modni gigant toži pravnukinjo ustanovitelja hiše. Foto: Gucci
Dubaj
Dubaj je priljubljena destinacija bogatašev z vsega sveta. Foto: EPA

Priznana italijanska blagovna znamka Gucci, ki je zdaj v rokah francoskega podjetja Pinault-Printemps-Redoute - PPR (predsednik uprave je François-Henri Pinault, mož igralke Salme Hayek), se je odločila za tožbo pravnukinje ustanovitelja modne hiše Guccia Guccija.

Elisabetta Gucci namreč želi odpreti verigo hotelov s svojim družinskim imenom. Prvi tak hotel s 87 razkošnimi apartmaji naj bi svoja vrata v Dubaju odprl še letos.
"Modna hiša Gucci ni v nikakršni povezavi z Elisabetto Gucci, prav tako tudi ne z Elisabetta Gucci Hotels & Resorts. S tožbo želimo le zaščititi svoje pravice," so sporočili iz modne hiše, katere stvaritve so oboževane pri mnogih slavnih ljudeh.

V hiši, ki na leto ustvari prek dve milijardi evrov pihodkov, so še potrdili, da so tožbo vložili v preteklem tednu v Firencah.

V 15 letih želi odpreti 40 hotelov
Pravnukinja ustanovitelja modnega imperija (modna hiša je bila ustanovljena v Firencah leta 1921) je sicer kreativna direktorica italijanske blagovne znamke notranje opreme in dodatkov. V naslednjih 15 letih pa želi širom sveta odpreti še 40 hotelov. Pri podjetju Elisabetta Gucci Hotels & Resorts, ki naj bi gostom ponujali "ugodje v pristnem italijanskem duhu" vložitve tožbe (za zdaj) niso želeli komentirati.

Je pa Lorens Ziller iz podjetja dejal le, da Elisabetta nadaljuje svoje delo, "saj ni sama kriva, če ima slaven priimek".

Pri Gucciju občutljivi na rabo imena
Tožba proti vnukinji ustanovitelja modnega giganta pa je le zadnja v vrsti občutljivih francoskih lastnikov, ki skušajo na vsak način "zaščititi" ime. Gucci je na primer pred leti izgubil tožbo proti majhni trgovinici v Birminghamu. Trdili so namreč, da trgovina z imenom Duccio povzroča zmedo med strankami.

Od modnih gurujev do hotelirjev
Očitno pa je uporaba imen modih hiš v hotelirstvu precej dobra poslovna poteza. Za hotelirstvo se je odločil tudi Giorgio Armani. Svoj prvi luksuzni hotel (gre za 160 uglednih apartmajev, nekatere med njimi je opremil sam) je odprl aprila v najvišji stolpnici na svetu Burdž Kalif v Dubaju. Modni guru pa namreva v naslednjih letih idpreti še več hotelov s svojim imenom.

Za dodatno trženje uspešnega priimka pa so se odločilil tudi pri Versaceju. Že pred desetimi leti so odprli prvi hotel Palazzo Versace v Avstraliji, naslednje leto bo ime italijanske modne hiše tudi na hotelu v Dubaju.