Čevlji Jimmyja Chooja so za večino žensk tudi cenovno nedosegljivi. Foto:
Čevlji Jimmyja Chooja so za večino žensk tudi cenovno nedosegljivi. Foto:

40-letni Malezijec, ki se je z izdelovanjem čevljev začel ukvarjati že pri rosnih enajstih letih, verjame, da je njegov poklic pravzaprav poslanstvo, saj so čevlji tako pomemben del življenja, da lahko žensko popolnoma spremenijo.

"Vsi nosimo čevlje. Vsak dan jih obujemo - ker jih pač moramo. In zato so zelo pomemben element vsake garderobe," pojasnjuje oče legendarnih "choojk" in dodaja: "Čevlji veliko povejo o človeku. Morajo biti elegantni, a udobni, zato lahko pravi čevlji spremenijo način hoje, držo telesa in s tem tudi osebnost človeka, ki jih nosi."

Choo je sicer prepričan, da za žensko ni nikoli prepozno, da bi začela nositi čevlje s peto: "Je pa seveda jasno, da ne smete že prvič obuti vrtoglavo visokih pet. Začeti je treba z nizko od pet- do sedemcentimetrsko peto."

Ob tem pa izpostavlja še en pomemben vidik nošnja čevljev z (res) visoko peto: "Veliko moških, sploh takšnih, ki so poročeni že desetletja, je vajenih, da hodijo pred ženami, one pa jih poskušajo dohajati. V petah to ni mogoče, saj mora ženska hoditi precej počasneje. Zaplete pa se, če je moški noče počakati ..."