Junija je Evforija predstavila kolekcijo belih oblačil, ki so spregovorile v dialogu s podobami, ujetimi v fotografski objektiv. Foto: MMC RTV SLO
Junija je Evforija predstavila kolekcijo belih oblačil, ki so spregovorile v dialogu s podobami, ujetimi v fotografski objektiv. Foto: MMC RTV SLO
Evforija
Živa Steiner in Benjamin Koželj projekta, v katerem prepletata oblačla in fotografijo, ne opuščata, a hkrati že pripravljata novo kolekcijo torbic. Če bo šlo vse po načrtih, se bosta te predstavila jeseni. Foto: MMC RTV SLO

Sinteza čiste linije ulične mode z utrinki, ki nas spremljajo v vsakdanjem življenju. Nekako tako sta si svoje najnovejše ustvarjanje zamislila mlada oblikovalca, ki slišita na skupno ime Evforija.
Pod to znamko približno dve leti kreirata Benjamin Koželj in Živa Steiner, ki sta klub temu, da sta pravkar zaključila s svojim zadnjim projektom, z mislimi že v jesenskih mesecih, ko pripravljata nekaj čisto svežega.
A pojdimo lepo po vrsti in spoznajmo najprej njuno dozdajšnje delo. Kot nam je pojasnil Benjamin, sta svojo prvo skupno kolekcijo kosov ulične mode predstavila prav pred dvema letoma v Škofji Loki na festivalu Mesto v barvah. Kmalu zatem je nastala ideja, da čez čiste linije oblačil nevtralne bele barve projecirata podobe sveta, ki nas obdaja. Pri tem jima je na pomoč priskočil fotograf Dino, čigar fotografije so izrisali na nekaj osnovnih krojih, te pa predstavili na Metelkovi.
Projekt je trojica na začetku junija v razširjeni različici ponovila v še klubu Groš v Grosupljem. Tam smo bili priča nekonvencionalni modni reviji, na kateri so se konture oblačil zabrisale z linijami urbanih podob, ki obdajajo naš vsakdanjik, in obratno. Pri samih oblačilih, sta si oblikovalca zamislila ulično modo, ki se spogleduje s kreacijami iz pist visoke mode, nosljivo serijo pa zaključila s krinolino, okrašeno z bleščicami.
Barve, barve in še enkrat barve
Prav ulična moda je tista, ki ju najbolj nagovarja tako pri delu kot pri lastnem stilu. In čeprav sta se na zadnjih dveh revijah omejila izključno na belino, drugače prisegata na močne, tople, kontrastne barve – od rumene, oranžne in rdeče, do zelene in vojolične. "Pri srcu mi je ulična moda, zelo barvita moda. Ne maram ostrih linij, ampak imam raje svoboden dizajn, nič utesnjenega," pravi Benjamin, ki dodaja, da jima je zelo pri srcu predvsem estetika hippie gibanja.
Z novo torbico v jesen
Kot pravita, bosta projekt, v kateri prepletata kreacije s fotografijo, gotovo še ponovila, a to poletje bosta zaposlena s pripravami na kolekcijo, s katero bosta zakorakala v jesen in zimo. Gre za kolekcijo usnjenih torbic in oblačil, a o podrobnostih še ne želita govoriti, saj bosta nekatere že izdelane ideje gotovo dopolnila z navdihom, ki jima ga bodo prinesli prihajajoči meseci.
M. K.
maja.kac@rtvslo.si