Marilyn je bila ena tistih zvezdnic, ki so rade nosile Ferragamove čevlje. Foto: EPA
Marilyn je bila ena tistih zvezdnic, ki so rade nosile Ferragamove čevlje. Foto: EPA
Sofia Loren
Kakšno nogo je imela Sofia Loren, ko je bila mlada? Odgovor ponuja Ferragamov muzej v Firencah. Foto: EPA
Salvatore Ferragamo
Modno hišo Salvatore Ferragamo že dobra štiri desetletja vodijo žena in otroci ustanovitelja. Foto: EPA

Zvezdo, ki se poklanja Italijanu Ferragamu, so v pločnik vtisnili ob koncu tedna mode v Los Angelesu, zabavo v čast oblikovalcu, ki je umrl pred 46 leti, in modni hiši, ki še vedno nosi njegovo ime, pa sta pripravili igralki Anjelica Houston in Eva Mendes.

Ferragamo ni prvi Italijan
Ferragamova zvezda se je pridružila zvezdam njegovih kolegov iz sveta mode - leta 2003 jo je dobil Giorgio Armani, leta 2004 Tom Ford, leta 2005 pa fotografa, Herb Rits, ki je umrl leta 2002, in Mario Testino. Na slovesnost v Los Angelesu so prišli Ferragamovi sinovi Ferruccio, Massimo in Leonardo ter vnuk James. Modna hiša Ferragamo je na isti dan v Los Angelesu predstavila tudi svojo kolekcijo za pomlad in poletje 2007.

Čevljar zvezd v ZDA ...
Salvatore Ferragamo se je rodil leta 1898 blizu Neaplja. Prve čevlje je izdelal za svojo sestro, ko je bil star samo devet let. S 16 leti se je preselil v ZDA, kjer je hitro začel sodelovati s filmsko industrijo, njegove čevlje pa so nosile vodilne hollywoodske zvezdnice.

... in nato v Italiji
V Italijo se je vrnil leta 1927 in v Firencah leta 1929 odprl delavnico. Po težavah v 30. letih in med drugo svetovno vojno je Ferragamu posel zacvetel na začetku 50. let, ko je 700 izučenih mojstrov ročno izdelalo približno 350 parov čevljev dnevno. Ferragamova obuvala so bila vedno korak pred drugimi.

Njegov stilleto je proslavila Marilyn
Petka stilleto, okrepljena s kovino, je Ferragamov izum, med nesmrtne pa se je zapisala na nogah Marilyn Monroe. Ferragamo je umrl leta 1960, posel pa so prevzeli njegova žena in otroci. Danes je modna hiša Ferragamo med vodilnimi v oblikovanju čevljev, usnjenih modnih dodatkov ter tudi oblačil za ženske in moške.

Kakšne noge so imele Audrey, Marilyn, in Katherine?
Leta 1995 so v Firencah odprli Muzej Salvatoreja Ferragama, v katerem so poleg številnih čevljev na ogled lesena kopita zvezdnic Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Katherine Hepburn, Lauren Bacall in Sofie Loren.