Nekateri oblikovalci so bolj kot zaradi oblek razburjali zaradi 'faktorja šoka'. Pri belgijski znamki A. F. Vandevorst so manekenkam lase počesali čez obraz kot pajčolan. Foto: EPA
Nekateri oblikovalci so bolj kot zaradi oblek razburjali zaradi 'faktorja šoka'. Pri belgijski znamki A. F. Vandevorst so manekenkam lase počesali čez obraz kot pajčolan. Foto: EPA
Nemški oblikovalec Patrick Mohr je modelom dobesedno zalepil usta. Foto: EPA
Med vrhunce je spadala modna revija nemške oblikovalke Anje Gockel, ki je 15. rojstni dan svoje znamke praznovala z nastopom britanske supermanekenke Lily Cole. Zaščitna znaka Gocklove sta dramatičnost in zapeljivost. Foto: EPA

Tako je celo nemški Spiegel ob berlinskem tednu mode, ki se je ravnokar končal, zapisal, da Berlinu nikakor ne uspe postati modna metropola, kar pa tamkajšnji župan Klaus Wowereit zanika in pravi, da je mesto magnet za mlade oblikovalce, pa tudi privlačen trg za urbano in ulično modo.

Pariz je "šik", London "kul", veliki denarji se obračajo v New Yorku, Berlin pa hoče ustvariti moderno, urbano in mladostno avro, predstavljati futuristično modo ulic, ne pa biti salon preteklosti, je ugotavljal Steve Evans za BBC.

Na modnih brveh so kraljevali svetle in drzne barve, sloji šifona, usnje, igrive bleščice in težki čevlji z debelimi podplati.

Štiridnevni dogodek dvakrat na leto pritegne nemško modno elito, predstavijo pa se tako uveljavljeni nemški oblikovalci kot vzhajajoče znamke z vse stare celine. Gre le za mesto, ki slovi kot mlado, kreativno in drzno. Berlinski teden mode daje tudi priložnost vzhodnoevropskim oblikovalcem, letos je tako pozornost urednikov revij in modnih izvidnikov pritegnila ekipa romunskih oblikovalcev, pa tudi nova gruzijska znamka Maicco. Posebno pozornost so v Berlinu letos namenili skandinavskim oblikovalcem.

Znamka Lala Berlin je predstavila kombinacije rumene, oranžne in bež, skupaj s črno-fluorescentnimi potiski, ki so spominjali na delo Jacksona Pollocka.

Pri Schumacherju so poskrbeli tudi za odmik od prepoznavnih nevtralnih tonov in predstavili retroobleke v oranžni in rdeči.

Med (redkimi) velikimi imeni, ki so se predstavila v Berlinu, je bila znamka Hugo by Hugo Boss, revije so se udeležili igralci Tilda Swinton, Chloe Sevigny in Hayden Christensen ter voznik formule 1 Lewis Hamilton. Vse oprave pri Hugu so bile strogo enobarvne ali dvobarvne.

Escada Sport se je od silovitih 80. odmaknila v mehkejše in bolj ženstvene materiale s pridihom snežne romantike. Znano je, da je Escado, ki se je znašla v finančnih težavah, lani kupila Mega Mital, hči indijskega jeklarskega magnata Lakšmija Mitala, in z novo kolekcijo so se končno polegli strahovi, da je nekdaj paradna nemška znamka le hobi za 34-letnico.

Za tiste, ki jih glamur in visoke pete ne privlačijo preveč, je svojo kolekcijo predstavil berlinski modni guru in nekdanji Adidasov oblikovalec Michael Michalsky, ki ga je navdihnila nova 3D-različica kultnega zf-filma Tron.

Nekaj utrinkov z berlinskega tedna mode si oglejte v galeriji. Fotografije povečajte s klikom.