Pitt s Frankom Pollarom, s katerim sta uresničila igralčeve zamisli. Foto: Pollaro Custom Furniture
Pitt s Frankom Pollarom, s katerim sta uresničila igralčeve zamisli. Foto: Pollaro Custom Furniture
Za Pitta to sicer ni prvi oblikovalski podvig - oskarjevski nominiranec je oblikoval tudi diamantni zaročni prstan za svojo družico, Angelino Jolie. Foto: Reuters

To bo oblikovalski prvenec za 48-letnega igralca, ustanovitelja fundacije Make It Right, ki ji je uspelo zbrati skupaj vrsto uglednih arhitektov za oblikovanje cenovno dostopnih hiš v pokatrinskem New Orleansu.

Kot poroča revija Architectural Digest, bo Pitt predstavil okoli ducat kosov, pri katerih je sodeloval z ameriškim oblikovalcem pohištva Frankom Pollarom, znanim po svoji notranji opremi v slogu Art Decoja. Pollaro je Pittove skice za pohištvo odkril med enim izmed obiskov igralčeve hiše in se je nemudoma ogrel za idejo, da bi skice prelil v materijo.

"Ideje za zgradbe in pohištvo čečkam že od začetka 90. let, ko sem prvič odkril Mackintosha in Franka Lloyda Wrighta," je povedal Pitt za Architectural Digest. "Pravzaprav sem Wrighta odkril na faksu, ko sem iskal predmet, ki ne bi zahteval preveč truda in bi me rešil francoščine. Za vedno mi je spremenilo življenje."

Pitt pravi, da ga oblikovanje pohištva privlači, saj gre za popolno arhitekturo manjšega obsega. "Obsesivno sem nagnjen h kakovosti," razlaga igralec, ki dodaja še, da ga je prav ta njegova obsesija privedla do Pollara, ki po njegovih besedah uteleša "isti nori duh obrtnikov starih časov, obsesivno pozornih na podrobnosti".

Od masivne postelje do marmorne kadi
Prvi kos, ki sta se ga Pitt in Pollar lotila, je bila masivna postelja z okvirjem iz tropskega trdega lesa, ki jo je Pollarova ekipa izdelovala skoraj dve leti. Le devet kosov bo dejansko narejenih, in sicer iz različnih materialov. Med končnimi stvaritvami najdemo še jedilno mizo, klubsko mizico in marmorno kad za dva.
Pitt je svojo kolekcijo oblikoval s fluidnostjo ene same linije, pa naj bo geometrična ali krožna. "Nekaj bolj veličastnega je na eni sami liniji - kot da bi lahko povedal zgodbo posameznikovega življenja z eno samo linijo - od rojstva do smrti, z vsemi uspehi in ponižujočimi porazi, celo dolgčasom," je bil poetičen Pitt.

Pohištvo bo na ogled v New Yorku med 13. in 15. novembrom. Cen sicer niso razkrili, a lahko pričakujete, da Pittova linija ne bo poceni. Pollaro je za Architectural Digest izdal le, da bodo "najvišjega ranga po meri oblikovanega pohištva, cene pa bodo temu primerne ali še višje".
Je pa res, da če bo šla linija v bolj masovno proizvodnjo in z drugačnimi materiali, bi cene lahko padle. "Stol, ki ga prodajamo po ceni 45.000 dolarjev, bi lahko stal le delček tega," pravi Pollaro.